Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриха причината да ни се доспива след хранене

Откриха причината да ни се доспива след хранене

Откриха причината да ни се доспива след хранене - изображение

Причината да ставаме сънливи след хранене са клетки в мозъка, чието действие е да поддържат организма в състояние на будност, но след прием на храна се „изключват“. Този ефект се получава заради покачването на нивото на глюкоза в кръвта, до този извод са стигнали учени от университета в Манчестър.

Кръвната захар спира активността на клетките, които произвеждат орексин. Това е хормон, който регулира състоянията на будност и сънливост. В мембраната на тези клетки се намира канал, който се влияе от високите или ниските равнища на глюкозата. С този факт изследователите обясняват защо хората, както и някои животни, стават сънливи, след като са се нахранили, а също така и защо не ни хваща сън, ако сме гладни.

Подобно откритие може да даде отговори и решения евентуално в бъдещи разработки, които да засегнат нарушения в клетките, които синтезират орексин. Следствие от такова е нарколепсията, при което човек изпитва силна нужда от сън и не може да контролира това желание. Тези клетки участват и в процеса на обучение, във формирането на поведение, което води до получаването на някакъв вид удоволствие, както и в появата на зависимости, пише Мениджърnews.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: number18dental.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСпортСнимкиХранене при...ИнтервютаАлтернативна медицинаФизиологияЛеченияНовиниСпециалистиТестовеДиетиМедицински изследванияВидеоИсторияБотаника