Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Протеин в граховите зърна е способен да унищожи бактериални щамове

Протеин в граховите зърна е способен да унищожи бактериални щамове

Протеин в граховите зърна е способен да унищожи бактериални щамове - изображение

Пречистен протеин, съдържащ се в граха, има повече от 120 аминокиселини. Това му качество го превръща в отлично средство за подобряване на имунната система, особено в случаи, когато трябва да се лекува или да се предпазва организма от инфекции, причинени от общи бактериални щамове като Е. coli и S. aureus.

От граховите зърна се извлича протеина лектин V-2, който се пречиства чрез два различни вида хроматография. Учени установили, че той показва впечатляваща антибактериална активност, най-вече в борбата с неприятните здравни последици, причинени от Е. coli и S. aureus. Първият вид бактерии могат да доведат до чревни инфекции, последвани от диария, дехидратация и дори бъбречна недостатъчност. Вторите инфектират кожата и меките тъкани.

Изследователите открили, че протеинът е ефективен при концентрации от 1 мг. Изводите им са, че грахът може да бъде естествен и добър начин за предотвратяване на обикновени бактериални инфекции. Резултатите от проучването са публикувани в Idesia.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиХрани и ястияЗдравни съветиДиетиЛюбопитноХранене при...ФизиологияСпортНовиниСъставкиЛайфстайлВидеоСнимкиАлт. медицинаИзследванияЛечения