Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Миризливите сирена и микроорганизмите, които живеят в тях

Миризливите сирена и микроорганизмите, които живеят в тях

от 23 окт 2020г.
Редактор: Даниела Пройчева
Миризливите сирена и микроорганизмите, които живеят в тях  - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Отчетливата миризма на някои сирена е начин гъбите в тях да комуникират с бактериите, смятат учени от университета „Tufts.“ Начинът на комуникация и онова, което „си казват“, е определящо за спецификата на мириса им.

Според екипа известна бактерия, отговорна за узряването на сиренето, може да разпознае и реагира при наличие на съединения, образувани в гъбите във външния му пласт, и освободени във въздуха, като така тя стимулира растежа на един вид бактерии за сметка на друг. Съставът на бактериите, дрождите и гъбите, които образуват микробиома на сиренето, е определящ за неговия мирис и качество. Ето защо учените опитват да разгадаят какви процеси точно настъпват в него, за да подобрят процеса на приготвяне на любимия млечен продукт.

Откритието е публикувано в списание „Environmental Microbiology“.

Бенджамин Улф, професор по биология в Училището за изкуства и науки към университета „Tufts“, споделя: „От древни времена хората харесват именно разнообразните аромати на тези сирена, но никой досега не е изследвал ефекта на биологията на микробиома им. Последните ни открития показват, че микроорганизмите в сиренето могат да използват ароматите, за да променят коренно своята биология. Тук вече не говорим само за изкуството да произведеш вкусно сирене. Намесени са много други науки.“

Летливи химични вещества определят мириса на сиренето

Голяма част от микроорганизмите произвеждат летливи органични химични вещества. Едно от най-добре познатите сред тях е геосмин, който се изпуска от почвените микроорганизми и можем да помиришем непосредствено след дъжд в гората. Докато бактериите и гъбите растат в узряващото сирене, те отделят ензими, които се разпадат на аминокиселини за производството на киселини, алкохоли, алдехиди, амини и различни серни съединения. В същото време други ензими се разпадат на мастни киселини за производството на естери, метил кетони и вторични алкохоли. Всички тези биологични продукти допринасят за специфичния мирис на сирената и са причината някои видове като Камамбер, синьото сирене и Лимбургер да са прочути и лесно различими сред останалите.

Летливите органични вещества спомагат за комуникацията между гъби и бактерии

Изследователите от „Tufts“ откриват, че летливите химични вещества не просто обогатяват аромата на сиренето, но и служат като средство за комуникация между гъбите и бактериите в неговия микробиом. Учените групират по двойки 16 различни бактерии в сирената с 5 вида гъби, които живеят във външния им пласт. Те забелязват, че гъбите предизвикват реакция в самите бактерии, която може да варира от силна стимулация до силно инхибиране.

Определен вид бактерия, наречена Vibrio casei, реагира като започва да расте изключително бързо в присъствието на летливи химични вещества, изпускани от всичките пет вида гъби.

Бактерията Psychrobacter расте само след реакция с гъба, наречена Galactomyces, а други две реагират точно по обратния начин – изчезват под въздействието на летливи химични вещества, произведени от гъбите Galactomyces.

Експертите установяват, че летливите органични вещества променят експресията на много от гените в бактериите, включително на онези, които определят начина на метаболитна обмяна на нутриенти. Един от подобрените метаболитни механизми е известен сред учените като глиоксилатен шънт. Той позволява на бактериите да се „хранят“ с по-прости съединения, когато липсват сложни като например глюкоза. На практика бактериите започват да се „хранят“ с някои от летливите вещества и да ги използват като източник на енергия и средство за растеж.

Кейси Косета, постодокторант в Катедрата по биология към университета „Tufts“ и водещ автор на изследването, заявява: „Бактериите всъщност се „хранят“ с онова, което ние, хората, възприемаме като миризми. Това е от изключително значение, защото самите сирена доставят твърде малки количества от лесно смилаеми захари като глюкоза например. Чрез летливите вещества гъбите помагат на бактериите да растат.“

Заключенията на екипа могат да имат пряко отражение и върху производителите на сирена по света. Когато човек влезе в специалното помещение, където узрява сиренето, той е заобиколен от много летливи органични вещества. Те могат да повлияят на процеса на зреене на съседните видове, като стимулират или потискат растежа на специфични микроорганизми, или като променят начина на производство на биологични продукти от бактериите, които допринасят за мириса на сирената. Ако производителите са запознати с научните факти, те могат да модифицират самата среда на летливи вещества, за да регулират ароматите и да подобрят качеството на продуктите.

Улф допълва: „Сега, когато вече знаем, че пренасяните по въздуха химични вещества могат да контролират състава на микробиомите, можем да мислим и върху начините, по които да контролираме състава на други микробиоми. Ако успеем, ще можем да подобрим качеството на почвите например. В медицината това би означавало да контролираме болести, предизвикани от стотиците видове бактерии в човешкото тяло.“ 

Източник:

newswise.com/ Tufts University, "Environmental Microbiology"
Снимка: freepik.com

Още по темата:
  • Възможно е ключът към облекчаване на тревожността да е скрит в чревните бактерии Възможно е ключът към облекчаване на тревожността да е скрит в чревните бактерии
  • Чревните бактерии могат да бъдат показател за риска от рак на дебелото черво Чревните бактерии могат да бъдат показател за риска от рак на дебелото черво
  • Промени в чревния микробиом водят до непоносимост към сорбитол Промени в чревния микробиом водят до непоносимост към сорбитол
  • Дисбалансът на чревната микрофлора е тясно свързан с болестта на Паркинсон Дисбалансът на чревната микрофлора е тясно свързан с болестта на Паркинсон
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЯБЪЛКОВИ ПОЛИФЕНОЛИ капсули * 30 VIRIDIAN
53.20лв.

ЯБЪЛКОВИ ПОЛИФЕНОЛИ капсули * 30 VIRIDIAN

РЕНЮБИОМ БУТИРИКУМ капсули * 30
73.60лв.

РЕНЮБИОМ БУТИРИКУМ капсули * 30

РЕНЮБИОМ АСПЕРГИЛУС капсули * 30
60.20лв.

РЕНЮБИОМ АСПЕРГИЛУС капсули * 30

РЕНЮБИОМ АКЕРМАНСИЯ капсули * 30
87.00лв.

РЕНЮБИОМ АКЕРМАНСИЯ капсули * 30

РЕНЮБИОМ ЦЕЛУЛОМОНАС капсули * 30
61.50лв.

РЕНЮБИОМ ЦЕЛУЛОМОНАС капсули * 30

ИНОФАРМ ХОЛИСТИК БЮТИ МИКРОБИОМ БАЛАНС ФОРМУЛА капсули * 60
74.99лв.

ИНОФАРМ ХОЛИСТИК БЮТИ МИКРОБИОМ БАЛАНС ФОРМУЛА капсули * 60

Коментари към Миризливите сирена и микроорганизмите, които живеят в тях

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Миризливите сирена и микроорганизмите, които живеят в тях
    www.framar.bg 
    на 01 July 2025 в 06:48
    Коментирайте "Миризливите сирена и микроорганизмите, които живеят в тях "

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
  • Тутманик
  • Възможно е ключът към облекчаване на тревожността да е скрит в чревните бактерии
  • Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
  • Мус от крема сирене с краставици и копър
  • Бирена панировка за кашкавал и сирена
  • Печено сирене Халуми с билкова коричка
  • Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
  • Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
  • Запечено сирене с лук и домати
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 50 дни, 10 часа и 4 мин.

За тези, които търсят работа като бавачка в София

преди 1344 дни, 18 часа и 19 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 14 часа и 59 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 5 дни, 7 часа и 40 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 14 часа и 31 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 21 часа и 33 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АСАМ КРОЙТЕРХОФ КРЕМ ЗА КРАКА И СТЪПАЛА 100 мл

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО РИЦИНОВО КОСА/КОЖА/НОКТИ 50мл 336935

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО БРАДА ПОДХРАНВАЩО 50мл 080289

ЛЮКСЕОЛ Б-М КОСОПАД 200мл 337215

ЛЮКСЕОЛ Б-М РАСТЕЖ/ПОДСИЛВАНЕ 200мл 337352

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival