Промени в чревния микробиом водят до непоносимост към сорбитол

Акценти
|
Учени от Калифорнийския университет в Дейвис идентифицираха промени в чревния микробиом, които може да са причина за неспособността на организма да обработва сорбитол.
Непоносимост към сорбитол
Сорбитолът е вид захарен алкохол, който се използва при производството на дъвки без захар и ментови бонбони например. Той се среща също в кайсиите, ябълките, крушите, авокадото и някои други храни. В по-големи количества подсладителят води до подуване, крампи и дори диария. Някои хора страдат от непоносимост към сорбитола*, която се изразява в стомашен дискомфорт.
Ново изследване върху мишки разкрива, че приемът на антибиотици, в съчетание с високомазнинна диета, намалява броя на чревните бактерии Clostridia, които могат да разграждат сорбитола и съответно предпазват от развитието на непоносимост. Заключенията на американския екип са публикувани в списание Cell.
Първият автор на проучването Йий-Йон Лий пояснява: „Нашите наблюдения показват, че благодарение на способността на организма да разгражда сорбитола, човек обикновено не развива непоносимост към него. Когато обаче тази способност е нарушена, гостоприемникът проявява симптоми на стомашно неразположение.“
>>> Чревните бактерии играят ключова роля за възстановяването на черния дроб
Как нивото на кислород в червата влияе на чревните бактерии
Изследователите извършват метагеномен анализ с цел откриване на чревните микроорганизми, чиито гени произвеждат ензима, способен да разгражда сорбитола. Също така посочват кои от въпросните бактерии са в изобилие преди, но не и след антибиотично лечение.
Ролята на бактерията Clostridium
Екипът насочва вниманието си изцяло към чревните микроорганизми, които принадлежат към клас Clostridium. Те са анаеробни, което означава, че не се нуждаят от кислород, за да живеят.
Оказва се, че след прием на антибиотик и на високомазнинна храна клетките в обвивката на червата използват по-малко кислород. В резултат нивото на кислород в самите черва се покачва, а броят на бактериите Clostridia намалява. Без достатъчно Clostridia подсладителят не може да се разгради.
Как бутиратът понижава нивото на кислород в червата
В следващата фаза експертите провеждат няколко експеримента, за да се опитат да възстановят популацията на бактериите и съответно да ускорят разграждането на сорбитол. Към храната на животните те добавят бактерията Anaerostipes caccae, която произвежда бутират. Бутиратът е късоверижна мастна киселина, част от нормалния процес на ферментация в червата. Веществото подтиква клетките в епителната обвивка на червата да използват повече кислород, което води до понижаване на нивото му в дебелото черво.
Регулирането на кислорода с помощта на бактерията Anaerostipes caccae възстановява намалелия брой бактерии от класа Clostridia. Така лабораторните мишки не са застрашени от диария вследствие приема на сорбитол, въпреки премахването от храносмилателната им система на бактерията, която произвежда мастната киселина бутират.
Медикаментът мезалазин като средство за лечение на непоносимост към сорбитол
Според учените лекарството mesalazine (5-aminosalicylate), показано за лечение на улцерозен колит, болест на Крон и други възпалителни заболявания на червата, има потенциал да потисне непоносимостта към сорбитол. Действието на мезалазин е сходно с това на бактерията, която произвежда бутират. Той понижава нивото на кислород, което създава по-добри условия за живот на анаеробната бактерия Clostridia.
Лий допълва: „Откритието ни може да има огромно значение, защото сорбитолът и други подобни захарни алкохоли се използват широко при производството на кетогенни продукти с високо съдържание на мазнини.Намерихме доказателства за ключовата роля на кислорода, използван от епителните клетки в червата, при поддържането на здравословен баланс на чревните микроорганизми, особено на Clostridia. Без тях организмът не би могъл да разгражда определени видове захар.“
Мишките са с по-висока поносимост към сорбитол от човека
Важно ограничение на изследването е фактът, че поносимостта на мишките към сорбитол по принцип е по-висока от тази на човека. Те притежават цекум – джобче в храносмилателната система, което забавя придвижването на стомашното съдържимо и подпомага разграждането на въглехидратите. Експертите смятат, че тази тяхна особеност повишава поносимостта им към подсладителя. За да се докаже, че mesalazine може да помогне на хора с непоносимост към сорбитол, е нужно да се проведат задълбочени клинични изпитания.
* High fat intake sustains sorbitol intolerance after antibiotic-mediated Clostridia depletion from the gut microbiota, Cell, 2024.
- Researchers think they know why sugar-free candy and gum gives some people gas: https://medicalxpress.com/news/2024-02-sugar-free-candy-gum-people.html
- High fat intake sustains sorbitol intolerance after antibiotic-mediated Clostridia depletion from the gut microbiota: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(24)00066-7?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867424000667%3Fshowall%3Dtrue
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЯБЪЛКОВИ ПОЛИФЕНОЛИ капсули * 30 VIRIDIAN
РЕНЮБИОМ БУТИРИКУМ капсули * 30
НовРЕНЮБИОМ АСПЕРГИЛУС капсули * 30
НовРЕНЮБИОМ АКЕРМАНСИЯ капсули * 30
НовРЕНЮБИОМ ЦЕЛУЛОМОНАС капсули * 30
НовСЕБА МЕД БЕБЕ ЛОСИОН 200 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Промени в микрофлората водят до развитието на невродегенеративни заболявания
- Фекална трансплантация: създаване на първите по рода си супозитории и таблетки, разработени с чревни бактерии
- Противоречивата практика вагинално засяване не се препоръчва засега от специалистите
- Дисбалансът на чревната микрофлора е тясно свързан с болестта на Паркинсон
- Какво разкрива вагиналният микробиом за интимното ни здраве
- Живеещите заедно имат общи бактерии
- Чревните бактерии играят важна роля за нивото на витамин D в организма
- Чревният дисбаланс при бебетата е свързан с повишен риск от аутизъм
- Откриха връзка между чревните бактерии и здравето на мозъка
- Кожен микробиом – защо микробите по кожата са важни за нас
Коментари към Промени в чревния микробиом водят до непоносимост към сорбитол