Дисбалансът на чревната микрофлора е тясно свързан с болестта на Паркинсон

Ново изследване на експерти от Университета на Алабама в Бирмингам сочи, че чревният микробиом е тясно свързан с патогенезата (механизма на възникване) на болестта на Паркинсон. Те установяват, че при пациенти с неврологичното заболяване съставът на микробиома е силно нарушен.
Заключенията им са публикувани в списание „Nature Communications“.
Екипът прилага метода на метагеномиката – наука за генетичния материал, като изследва вида и количеството микроорганизми във фекалии на доброволци с болест на Паркинсон и на други, които са напълно здрави.
Хайдех Пайами, която е професор от катедрата по неврология към медицинско училище „Marnix E. Heersink“ и автор на проучването пояснява, че основната цел е да се добие по-ясна представа за дисбаланса в чревния микробиом на пациенти с болест на Паркинсон*. Резултатите показват, че метагеномът на участниците, които страдат от неврологичното нарушение, е силно повлиян от промените в техния микробиом.
Висока концентрация на протеин curli и други патогени, причина за инфекции в организма
Учените откриват в организма на пациентите огромно количество протеин curli (продукт на специфичен вид ентеробактерия), патогени и имуногенни компоненти, което е сериозна предпоставка за инфекции, възпалителни процеси и свръхпроизводство на токсични молекули. Наличието им създава условия за отключване на болест на Паркинсон и нарушава баланса на невротрансмитерите, включително на L-dopa. В същото време се наблюдава дефицит на неврозащитни молекули и противовъзпалителни компоненти, което пък затруднява възстановяването.
Мащабно проучване върху пациенти с болест на Паркинсон
Проф. Пайами и колегите й включват в своето проучване 490 пациенти с болест на Паркинсон и 234 здрави доброволци, които съставляват контролната група. Повече от половината са мъже над 50-годишна възраст. Експертите избират хора, които живеят в един и същи регион на САЩ, за да изключат влиянието на други географски и културни фактори върху състава на техния микробиом.
Екипът анализира общо 257 вида микроорганизми, от които 84 (над 30%) се свързват с болестта на Паркинсон. „От всички 84 микроорганизми 55 са в много висока концентрация, а 29 липсват изцяло при пациентите с неврологичното заболяване. Установихме, че над 30% от патогените и бактериалните гени са в много по-големи количества или пък отсъстват напълно, което е знак за сериозен дисбаланс“, уточнява Пайами.
Дисбаланс на микроорганизмите в чревния микробиом
Анализът разкрива, че концентрацията на бактерията Bifidobacterium dentium е 7 пъти по-висока от обичайното, на актиномицети – 6,5 пъти по-висока, а на Streptococcus mutans - 6 пъти по-висока.
Има патогени, които са значително по-малко, отколкото в организма на здрав човек. Количеството на Roseburia intestinalis например е 7,5 пъти по-малко, а на Blautia wexlerae – 5 пъти по-малко.
Заключението на учените е, че 36% от изследваните микроорганизми са поне 2 пъти по-малко или повече при пациентите с неврологичното нарушение, което се изразява в 100% до 750% увеличение или спад в сравнение със здравите участници от контролната група.
Нито един изследователски екип досега не е използвал толкова мащабна база данни за микробиома по време на кохортно проучване върху голям брой пациенти с болест на Паркинсон. Резултатите потвърждават хипотезата на експертите, че дисбалансът на микроорганизмите създава благоприятна среда за развитието на различни невродегенеративни заболявания и възпрепятства възстановителния процес.
>>> Амилоидозата – един от факторите за развитие на болестите на Алцхаймер и Паркинсон
Ролята на метагеномиката при изучаване болестта на Паркинсон
Макар че се развива изключително бързо, метагеномиката продължава да бъде една сравнително млада наука, което обяснява защо нейните методи и инструменти не са достатъчно усъвършенствани на този етап.
Проф. Пайами добавя: „Надяваме се с помощта на метагеномиката да проучим в дълбочина различните аспекти на болестта на Паркинсон, да разберем повече за произхода и хода на нейните суб фенотипове, да открием непознати до момента биомаркери и да намерим начин да влияем на микробиома, така че да предотвратим и лекуваме неврологичното заболяване.“
Болест на Паркинсон Болестта на Паркинсон представлява прогресивно неврологично нарушение, засегнало 4 милиона души през 2005 г., като до 2030 г. се очаква броят на заболелите да се удвои. Тя уврежда не само двигателната, а и всички останали системи в човешкото тяло. Според някои заболяването се дължи на комбинация от генетична предразположеност и външни фактори, а други са на мнение, че то е тясно свързано с функциите на стомашно-чревната система. |
* Zachary D. Wallen et al, Metagenomics of Parkinson's disease implicates the gut microbiome in multiple disease mechanisms. Nature Communications. 2022.
- New study puts gut microbiome at the center of Parkinson's disease pathogenesis: https://medicalxpress.com/news/2022-12-gut-microbiome-center-parkinson-disease.html
- Metagenomics of Parkinson’s disease implicates the gut microbiome in multiple disease mechanisms: https://www.nature.com/articles/s41467-022-34667-x
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЯБЪЛКОВИ ПОЛИФЕНОЛИ капсули * 30 VIRIDIAN
РЕНЮБИОМ БУТИРИКУМ капсули * 30
НовРЕНЮБИОМ АСПЕРГИЛУС капсули * 30
НовРЕНЮБИОМ АКЕРМАНСИЯ капсули * 30
НовРЕНЮБИОМ ЦЕЛУЛОМОНАС капсули * 30
НовЕНТЕРОСАН V таблетки 360 мг * 20
ТермолабилниСТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Аврамово дърво, Витекс агнус кастус
- Промени в микрофлората водят до развитието на невродегенеративни заболявания
- Болест на Паркинсон
- Паркинсон - запознаване със заболяването
- Симптомите на болестта Паркинсон - как да открием заболяването?
- Диета и хранене при Паркинсон
- История на болестта на Паркинсон
- Паркинсон и подходящата терапия за лечение
- Първи медицински описания на болестта на Паркинсон
- Разграничаване на болестта на Паркинсон от други неврологични нарушения от 19-ти век
Коментари към Дисбалансът на чревната микрофлора е тясно свързан с болестта на Паркинсон