Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Дисбалансът на чревната микрофлора е тясно свързан с болестта на Паркинсон

Дисбалансът на чревната микрофлора е тясно свързан с болестта на Паркинсон

от 06 дек 2022г.
Редактор: Даниела Пройчева
Дисбалансът на чревната микрофлора е тясно свързан с болестта на Паркинсон - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Ново изследване на експерти от Университета на Алабама в Бирмингам сочи, че чревният микробиом е тясно свързан с патогенезата (механизма на възникване) на болестта на Паркинсон. Те установяват, че при пациенти с неврологичното заболяване съставът на микробиома е силно нарушен.

Заключенията им са публикувани в списание „Nature Communications“.

Екипът прилага метода на метагеномиката – наука за генетичния материал, като изследва вида и количеството микроорганизми във фекалии на доброволци с болест на Паркинсон и на други, които са напълно здрави.

Хайдех Пайами, която е професор от катедрата по неврология към медицинско училище „Marnix E. Heersink“ и автор на проучването пояснява, че основната цел е да се добие по-ясна представа за дисбаланса в чревния микробиом на пациенти с болест на Паркинсон*. Резултатите показват, че метагеномът на участниците, които страдат от неврологичното нарушение, е силно повлиян от промените в техния микробиом.

Висока концентрация на протеин curli и други патогени, причина за инфекции в организма

Учените откриват в организма на пациентите огромно количество протеин curli (продукт на специфичен вид ентеробактерия), патогени и имуногенни компоненти, което е сериозна предпоставка за инфекции, възпалителни процеси и свръхпроизводство на токсични молекули. Наличието им създава условия за отключване на болест на Паркинсон и нарушава баланса на невротрансмитерите, включително на L-dopa. В същото време се наблюдава дефицит на неврозащитни молекули и противовъзпалителни компоненти, което пък затруднява възстановяването.

Мащабно проучване върху пациенти с болест на Паркинсон

Проф. Пайами и колегите й включват в своето проучване 490 пациенти с болест на Паркинсон и 234 здрави доброволци, които съставляват контролната група. Повече от половината са мъже над 50-годишна възраст. Експертите избират хора, които живеят в един и същи регион на САЩ, за да изключат влиянието на други географски и културни фактори върху състава на техния микробиом.

Екипът анализира общо 257 вида микроорганизми, от които 84 (над 30%) се свързват с болестта на Паркинсон. „От всички 84 микроорганизми 55 са в много висока концентрация, а 29 липсват изцяло при пациентите с неврологичното заболяване. Установихме, че над 30% от патогените и бактериалните гени са в много по-големи количества или пък отсъстват напълно, което е знак за сериозен дисбаланс“, уточнява Пайами.

жена учен с руса куса работи с апаратура

Дисбаланс на микроорганизмите в чревния микробиом

Анализът разкрива, че концентрацията на бактерията Bifidobacterium dentium е 7 пъти по-висока от обичайното, на актиномицети – 6,5 пъти по-висока, а на Streptococcus mutans - 6 пъти по-висока.

Има патогени, които са значително по-малко, отколкото в организма на здрав човек. Количеството на Roseburia intestinalis например е 7,5 пъти по-малко, а на Blautia wexlerae – 5 пъти по-малко.

Заключението на учените е, че 36% от изследваните микроорганизми са поне 2 пъти по-малко или повече при пациентите с неврологичното нарушение, което се изразява в 100% до 750% увеличение или спад в сравнение със здравите участници от контролната група.

Нито един изследователски екип досега не е използвал толкова мащабна база данни за микробиома по време на кохортно проучване върху голям брой пациенти с болест на Паркинсон. Резултатите потвърждават хипотезата на експертите, че дисбалансът на микроорганизмите създава благоприятна среда за развитието на различни невродегенеративни заболявания и възпрепятства възстановителния процес.

>>> Амилоидозата – един от факторите за развитие на болестите на Алцхаймер и Паркинсон

Ролята на метагеномиката при изучаване болестта на Паркинсон

Макар че се развива изключително бързо, метагеномиката продължава да бъде една сравнително млада наука, което обяснява защо нейните методи и инструменти не са достатъчно усъвършенствани на този етап.

Проф. Пайами добавя: „Надяваме се с помощта на метагеномиката да проучим в дълбочина различните аспекти на болестта на Паркинсон, да разберем повече за произхода и хода на нейните суб фенотипове, да открием непознати до момента биомаркери и да намерим начин да влияем на микробиома, така че да предотвратим и лекуваме неврологичното заболяване.“

Болест на Паркинсон

Болестта на Паркинсон представлява прогресивно неврологично нарушение, засегнало 4 милиона души през 2005 г., като до 2030 г. се очаква броят на заболелите да се удвои. Тя уврежда не само двигателната, а и всички останали системи в човешкото тяло. Според някои заболяването се дължи на комбинация от генетична предразположеност и външни фактори, а други са на мнение, че то е тясно свързано с функциите на стомашно-чревната система.

* Zachary D. Wallen et al, Metagenomics of Parkinson's disease implicates the gut microbiome in multiple disease mechanisms. Nature Communications. 2022.

Източник:
  • New study puts gut microbiome at the center of Parkinson's disease pathogenesis: https://medicalxpress.com/news/2022-12-gut-microbiome-center-parkinson-disease.html
  • Metagenomics of Parkinson’s disease implicates the gut microbiome in multiple disease mechanisms: https://www.nature.com/articles/s41467-022-34667-x
Още по темата:
  • Ново проучване сочи, че специфични чревни бактерии могат да намалят тежестта на болестта на Паркинсон Ново проучване сочи, че специфични чревни бактерии могат да намалят тежестта на болестта на Паркинсон
  • Противоречивата практика вагинално засяване не се препоръчва засега от специалистите Противоречивата практика вагинално засяване не се препоръчва засега от специалистите
  • Възможно е мозъкът също да има микробиом Възможно е мозъкът също да има микробиом
  • Живеещите заедно имат общи бактерии Живеещите заедно имат общи бактерии
0.0/5 0 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЯБЪЛКОВИ ПОЛИФЕНОЛИ капсули * 30 VIRIDIAN
53.20лв.

ЯБЪЛКОВИ ПОЛИФЕНОЛИ капсули * 30 VIRIDIAN

РЕНЮБИОМ БУТИРИКУМ капсули * 30
73.60лв.

РЕНЮБИОМ БУТИРИКУМ капсули * 30

РЕНЮБИОМ АСПЕРГИЛУС капсули * 30
60.20лв.

РЕНЮБИОМ АСПЕРГИЛУС капсули * 30

РЕНЮБИОМ АКЕРМАНСИЯ капсули * 30
87.00лв.

РЕНЮБИОМ АКЕРМАНСИЯ капсули * 30

РЕНЮБИОМ ЦЕЛУЛОМОНАС капсули * 30
61.50лв.

РЕНЮБИОМ ЦЕЛУЛОМОНАС капсули * 30

ИНОФАРМ ХОЛИСТИК БЮТИ МИКРОБИОМ БАЛАНС ФОРМУЛА капсули * 60
74.99лв.

ИНОФАРМ ХОЛИСТИК БЮТИ МИКРОБИОМ БАЛАНС ФОРМУЛА капсули * 60

Коментари към Дисбалансът на чревната микрофлора е тясно свързан с болестта на Паркинсон

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Дисбалансът на чревната микрофлора е тясно свързан с болестта на Паркинсон
    www.framar.bg 
    на 03 July 2025 в 04:39
    Коментирайте "Дисбалансът на чревната микрофлора е тясно свързан с болестта на Паркинсон"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Болест на Паркинсон
  • Болестта на Паркинсон може да се отключва в бъбреците
  • Аврамово дърво, Витекс агнус кастус
  • Как да спрем треперенето на ръцете с билки и натурални средства
  • Допаминови агонисти
  • Физическите упражнения и болестта на Паркинсон
  • Диета и хранене при Паркинсон
  • В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна лекуват иновативно хора в напреднал стадий на болестта на Паркинсон
  • Амилоидозата – един от факторите за развитие на болестите на Алцхаймер и Паркинсон
  • Ози Озбърн преди прощалния концерт: Не мога да ходя, но все още съм тук
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Паркинсон и Хашимото - мога ли да пия Мадопар?

преди 1980 дни, 9 часа и 16 мин.

Да помогнем на Злати да победи болестта!

преди 2557 дни, 21 часа и 24 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 5 дни, 12 часа и 50 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 7 дни, 5 часа и 31 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 19 дни, 12 часа и 23 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 19 дни, 19 часа и 24 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ВИШИ СОЛЕЙ АВТОБРОНЗИРАЩО МЛЯКО ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО 100 мл

ЛА РОШ ТОЛЕРИАН СЕНЗИТИВ ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 40 мл

ЛИПОКАНТЕ таблетки 1 мг * 30

ИМУРАН таблетки 50 мг * 100

ЛИПОКАНТЕ таблетки 2 мг * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЛЕВЗЕЯ ПЛЮС 10 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юли 2025г. в 21:34:27

ЛЕВЗЕЯ ПЛЮС 10 мл

Коментар на: В12 от 02 юли 2025г. в 20:39:41

БАНЕОЦИН маз 20 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юли 2025г. в 20:27:07

БАНЕОЦИН маз 20 г

Коментар на: DOBROMIR SIMOV от 02 юли 2025г. в 19:34:48

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юли 2025г. в 17:28:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival