Ново проучване сочи, че специфични чревни бактерии могат да намалят тежестта на болестта на Паркинсон
Провеждането на нови изследвания отново доказва ролята на чревния микробиом за прогресията на болестта на Паркинсон. Изследване, публикувано в списанието „Cell Reports“, разкрива как определена пробиотична бактерия може да предотврати ненормалното натрупване на определен вид протеин, обикновено свързан с неврологичните увреждания, наблюдавани при заболяването. Констатациите от проучването, което е финансирано от „Parkinson’s UK“, се основават на предишни изследвания, свързващи мозъчната функция с чревните бактерии.
Болест на Паркинсон и чревното здраве
Болестта на Паркинсон се характеризира с прогресираща клетъчна смърт на мозъчните неврони, секретиращи допамин. Според учените една от причините за настъпилите промени в мозъка при неврологичното заболяване е натрупването на токсични протеинови агрегати, познати като телца на Леви.
Д-р Беки Порт, ръководител на научните изследвания в „Parkinson’s UK”, казва: „Смята се, че промените в микроорганизмите в червата играят роля в инициирането на болестта на Паркинсон в някои случаи и са свързани с определени симптоми. Ето защо непрекъснато се провеждат изследвания за здравето на червата и пробиотиците.”
„Изследванията, които идентифицират бактериите, които са полезни при болестта на Паркинсон, имат потенциал не само да подобрят симптомите, но дори биха могли да предпазят хората на първо място от прогресиране на състоянието.”, допълва д-р Порт.
През последните няколко десетилетия редица проучвания откриват доказателства, предполагащи, че болестта на Паркинсон е причинена от настъпили промени в чревния микробиом. Твърдението е известно като хипотеза на Браак, според която телцата на Леви първоначално се образуват в червата, преди да се разпространят в мозъка и да генерират физиологичните симптоми, които обикновено се наблюдават при болестта.
Вдъхновен от хипотезата, екип от изследователи от Университета в Единбург и Университета в Дънди решава да проучи възможността дали определен вид чревни бактерии могат да предотвратят натрупването на токсични протеинови агрегати.
Проучването
По време на проучването е наблюдаван ефекта на редица достъпни пробиотици върху телцата на Леви при няколко вида кръгли червеи, за които по-рано е установено, че са ефективен животински модел за болестта на Паркинсон. Изследователите установяват, че една специфична пробиотична бактерия, наречена Bacillus subtilis, ефективно инхибира натрупването на протеинови агрегати.
Учените са категорични, че са необходими още изследвания, с които да се проучи наблюдавания ефект и при други модели на животни, за да се определи дали пробиотичните бактерии биха предизвикали клинично значими ефекти при хората.
Пробиотична или диетична интервенция за лечение на болестта на Паркинсон със сигурност е потенциален резултат от настоящото изследване, смята авторът на изследването Мария Доициду. Учените са категорични, че бъдещите изследвания ще бъдат насочени към начина, по който бактериалните метаболити предотвратяват образуването на телцата на Лева, както и към възможността за разработване на терапии, подходящи за лечение на хора с паркинсон.
newatlas.com, parkinsons.org.uk, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЯБЪЛКОВИ ПОЛИФЕНОЛИ капсули * 30 VIRIDIAN
РЕНЮБИОМ БУТИРИКУМ капсули * 30
НовРЕНЮБИОМ АСПЕРГИЛУС капсули * 30
НовРЕНЮБИОМ АКЕРМАНСИЯ капсули * 30
НовРЕНЮБИОМ ЦЕЛУЛОМОНАС капсули * 30
НовЕНТЕРОСАН V таблетки 360 мг * 20
ТермолабилниСТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Болест на Паркинсон
- Как да спрем треперенето на ръцете с билки и натурални средства
- Аврамово дърво, Витекс агнус кастус
- Физическите упражнения и болестта на Паркинсон
- Алтернативно лечение на болест на Паркинсон
- Допаминови агонисти
- Ралица, Обикновена ралица
- Бакла, Черен боб
- Богатите на фибри храни предотвратяват растежа на вредни чревни бактерии
- Антипаркинсонови лекарства
Коментари към Ново проучване сочи, че специфични чревни бактерии могат да намалят тежестта на болестта на Паркинсон