Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Плодовете и зеленчуците осигуряват психическа стабилност при децата

Плодовете и зеленчуците осигуряват психическа стабилност при децата

Плодовете и зеленчуците осигуряват психическа стабилност при децата - изображение

Редовното консумиране на плодове и зеленчуци и правилният режим на хранене на децата осигуряват тяхната психическа стабилност и равновесие. Тези деца са по-щастливи, по-здрави, имат по-добра самооценка и по-малко емоционални проблеми, информират учени от университета Гьотеборг.

Специалистите са наблюдавали над 7 000 деца на възраст между 2 и 9 години и техния режим на хранене в продължение на година. В експеримента е проследявано и съпоставяно консумирането на 43 вида храна.

Резултатите са показали, че малките деца имат по-стабилна връзка между здравословното хранене и психическата стабилност. Това се дължи на заложеното разделно хранене, което не натоварва стомаха. Храната се храносмила по-добре, детето се чувства живо, енергийно и е отворено към света и игрите.

Установено е, че зелените храни благоприятстват добри отношения с приятели, по-добра комуникация и нисък риск от агресия. Отделно ограниченото консумиране на захар предразполага по-добрата самооценка. Редовното консумиране на плодове и зеленчуци зареждат организма на подрастващите с антиоксиданти, които предизвикват позитивен ефект.

В експеримента е отчетен и положителният ефект от консумирането на риба върху детското психическо здраве. Установено е, че 2-3 пъти риба в седмичното меню на децата се отразява положително на тяхната самооценка. Тези деца не демонстрират емоционални проблеми или неразбирателство с родителите.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: dailymail.co
Снимка: obahortifruti.com.br


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиНовиниПсихологияОбразованиеСпециалистиЗдравни съветиРецептиДиетиСнимкиБотаникаХранене при...ИсторияАлт. медицинаЛеченияХрани и ястияОрганизацииСпортЗаведенияНормативни актовеИнтервютаТестовеАнкетиИзследванияКлинични пътеки