Начало Здравна медиа Любопитно Психология Повечето българи се считат за щастливи хора

Повечето българи се считат за щастливи хора

Повечето българи се считат за щастливи хора - изображение

Всеки втори българин се определя като щастлив човек. 52% от гражданите на страната почити винаги изпитват щастливи моменти или просто щастието е техен спътник. Нивото на оптимизъм също е на високо – 3.42 според 5-степенна скала. Това сочат данните на Института за политика и Института за изучаване на човека.

Проучване е проведено сред 1 200 души от 44 населени места. Отчитани са състояния, влияещи на психичното здраве на българите като оптимизъм, удовлетвореност, песимизъм, тревожност.

Резултатите от изследването показват, че щастливият българин е на средна възраст 18-35 години, с полувисше или висше образование, без брак, семеен или на семейни начала, със собствени доходи, с едно или две деца.

Тревожността сред българите се изчислява на 2,3 според 4-степенна скала. Хората с по-високо образование изпитват по-малко тревожност и отчитат по-ниски резултати. Степента на тревожност се характеризира при хора, претърпели раздяла, развод или някаква загуба.

От проучването става ясно, че отчуждението е израз на защитен механизъм. Българинът обича да се затваря в своя личен свят, да преживяват и преодоляват несправедливост и разочарование по свой собствен начин. Това е защитна  реакция, чрез която инстинктивно човек се опитва да предпази психичното си здраве в нормални граници.

За сравнение в подобно проучване през 1993 г. щастливите българи са били едва 2,67 според 5-степенната скала.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Bangkoksync.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниАнкетиСоциални грижи