Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Позитивното мислене може да повиши риска от депресия

Позитивното мислене може да повиши риска от депресия

Позитивното мислене може да повиши риска от депресия - изображение

Някои видове "позитивно мислене" не само че не помагат в борбата с депресията, но и могат да я изострят, показват резултати от ново психологическо проучване.

То е проведено от три независими екипа – от New York University, University of Hamburg и University of Virginia.

Учените са използвали серия от въпросници и данни от лични дневници за провеждането на 4 отделни изследвания и анализиране на симптомите на депресия на доброволците.

Резултатите показват, че хората, които живеят с мисълта, че ги чака абсолютно перфектно бъдеще, са много по-предразположени към развитие на депресия.

"Хората постоянно биват съветвани да се стремят към позитивизъм. Пазарът е пълен с книги на тази тематика за самопомощ – всъщност общата им стойност се оценява на повече от 9 милиарда долара. Никой обаче не отчита факта, че позитивното мислене много често увеличава риска от депресия, особено в случаите, в които мечтите и реалността не съвпадат", заяви водещият автор на изследването Габриел Йотингер.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниСпортСоциални грижиХранене при...ЛеченияСнимкиВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиБотаникаИзследвания