Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Полезна или вредна е бирата по време на бременност

Полезна или вредна е бирата по време на бременност

Полезна или вредна е бирата по време на бременност - изображение

Едва ли има човек, който да не е запознат с вредното влияние на алкохола по време на бременност. Препоръките на специалистите към всички жени, които искат да забременеят са да прекратят изцяло консумацията на алкохол.

Алкохолът бързо преминава през кръвния поток и прониква през плацентата, а от нея – в плода. Усвояването на алкохола от бебето става много по-бавно, а това може да отрази по-високи нива на алкохол в кръвта от допустимото. Консумацията на спиртни напитки би могла да доведе до спонтанен аборт, както и да застраши развитието на бебето по време на бременността или след неговото раждане. Всеки човешки организъм е индивидуален и различните количества бира през бременността биха се отразили по различен начин на жената.

Някои лекари забраняват изцяло алкохола по време на бременност, но други твърдят, че една чаша бира на ден дори е полезна.

Бирата е ниско алкохолна напитка и оказва благоприятно влияние върху бъбреците. Именно консумацията на топла бира е един от ефективните методи за лечение на камъни в бъбреците.

Изследванията показват, че една чаша бира на ден не може да окаже вредно влияние върху организма на бъдещата майка и върху бебето. Важно е да се знае обаче, че различните организми възприемат напитката по различен начин. В този период в организма на жената всяка чашка може да се отрази по различен начин дори още преди зачеването. За намаляване на риска от вредно влияние, най-добре е да се консумира познатата безалкохолна или плодова бира.

По време на бременността жените придобиват вкус към необичайни за тях досега храни и напитки. Съвсем нормално е на бременната жена да й се допие чаша бира, дори и да е само няколко глътки. През бременността жената трябва поне да опита това, което й се е допило или дояло. При нормално протичане на бременността, лекарят, който я наблюдава, вероятно ще позволи умерената консумация на бира, тъй като тя е най-слабият алкохол, но спиртните напитки са строго забранени. Една чаша бира на ден е напълно допустимо количество, но в никакъв случай не трябва да се прекалява, защото това може да доведе до сериозни последици за плода в утробата.

Приема се, че в началото на бременността или преди да разберете, че носите бебе в утробата си, вероятността да му навредите чрез употребата на алкохол е твърде малка, но е добре да спрете да консумирате спиртни напитки веднага, щом се установи бременност.

Не забравяйте, че здравето на бебчето, което расте във вас е най-важно и не трябва да го застрашавате по никакъв начин. Увреждането на плода чрез алкохол е безвъзвратно и може да бъде изключително опасно за развитието му занапред, затова не се доверявайте на митовете и легендите по отношение на ползите от консумацията на алкохолни напитки по време на бременност.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлБотаникаНовиниИсторияЗдравни съветиПроизводителиРецептиАлтернативна медицинаХрани и ястияСнимкиСпортЛеченияПсихологияОрганизацииМедицински изследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЕ-тата в хранитеХранене при...Нормативни актовеКлинични пътекиНаучни публикацииФизиологияСпециалистиИнтервюта