Полезна ли е наистина вегетарианската храна?
По начало вегетарианската храна се смята за много здравословна. По данни от нови изследвания, сравняващи здравето на вегетарианци с невегетарианци, сред вегетарианците сърдечните заболявания са с 30 на сто по-малко, а раковите - с 40 на сто. При вегетарианците също така рискът от поява на високо кръвно и високи нива на холестерол е много по-малък.
Лекарите все още спорят за това, какво прави хората по-здрави. Ясно е, че плодовете и зеленчуците съдържат повече витамини и минерални вещества и по-малко мазнини. Има и друга, странична причина, обаче - по начало вегетарианците водят по-здравословен начин на живот, много от тях не пият и не пушат.
Все повече хора по света стават вегетарианци с желанието да се по-здрави. Много е важно, обаче, в подобни случаи да се планира правилен рацион на хранене, за да се набавя необходимото количество хранителни вещества.
Диетолозите предупреждават, че много подрастващи момичета, станали вегетарианки с цел да отслабнат, започват да страдат от недостиг на желязо, което може да доведе до анемия - състояние, при което се наблюдава изтощение, сънливост, а организмът е по-уязвим за всякакви инфекции. Повечето хора си набавят необходимото количество желязо от месото. Но за да го получиш от растителна храна, трябва да изядеш голямо количество грах, боб, орехи, семена и т.н.
За да успее организмът да усвои желязото от тези продукти е необходимо едновременно с това да се яде храна, богата на витамин С /портокал или портокалов сок, домати, магданоз, сладък лук/, а също и соеви продукти. При това се препоръчва да не се пие чай и кафе, тъй като това забавя процеса на усвояване на желязо.
Много вегетарианци включват в своя хранителен режим сирене, кисело и прясно мляко, но някои избягват всякакви храни от животински произход. Знае се, че в млечните продукти се съдържа така необходимия за укрепване на костите калций, затова вегетарианците, които не ги консумират, трябва да си набавят калция от други продукти като бадемите, броколи, соево мляко с добавки на калций.
Соевото мляко набавя и необходимия на организма В12, който се съдържа в млечните продукти. така че, вегетарианството не е опасно, стига да се спазват някои основни правила.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!ОРИЗОВ ПРОТЕИН прах 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ЛИОФИЛИЗИРАНИ СУШЕНИ МАЛИНИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
МАЙПРОТЕИН ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 1 кг
МАЙПРОТЕИН ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 500 гр.
МИКС ЗА ПАЛАЧИНКИ 320 г ЗДРАВНИЦА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Как и колко да варим различните видове месо
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Чия, чиа
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Секреция на стомашен сок
- 15 продукта, които едновременно подпомагат отслабването и засищат
- Диета с ниско съдържание на мазнини
Коментари към Полезна ли е наистина вегетарианската храна?