Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Полизахарид в кафявите водорасли не позволява на рака на простатата да се разпространява

Полизахарид в кафявите водорасли не позволява на рака на простатата да се разпространява

Полизахарид в кафявите водорасли не позволява на рака на простатата да се разпространява - изображение

Ракът на простатата е един от най-често срещаните видове рак и въпреки че се счита за заболяване, при което положителният край е често срещан, той остава значителна причина за смърт. Биоактивен полизахарид в кафявите водораслите, наречен фукоидан, има антитуморни свойства и може да се използва като естествено и алтернативно лечение на рак на простатата.

Проучването на веществото целяло две основни неща – да се изследват противотуморните и антиангиогенните свойства на фукоидана (не позволява на туморите да образуват нови кръвоносни съдове) и да се определи как JAK-STAT3 предлагат защита. Те се отнасят до клетъчните пътища, които позволяват на здравите и злокачествените клетки да произвеждат протеини в отговор на стимули от тяхната среда. Компонентът STAT3 по-специално помага на клетката да се адаптира към околната среда, което я прави жизненоважен детайл от способността на туморните клетки да оцеляват и разпространяват.

Учените обработили DU-145 човешки ракови клетки на простатата със 100-1000 микрограма фукоидан. Използвали различни типове тестове за клетъчна култура (MTT, EdU, Transwell и Matrigel), за да установят клетъчната жизнеспособност, миграцията и разпространението. Специалистите инжектирали голи мишки с отстранен тимус с DU-145 клетки, за да индуцират модел на ксенотрансплант. След това гризачите били третирани с 20 мг фукоидан в продължение на 28 дни чрез орална сонда.

Обемът и теглото на тумора се измервали и записвали, докато съдовата му плътност се определяла като се използва хемоглобинов тест и ендотелиален биомаркерен анализ. Изводът от проучването е, че фукоиданът може да спре разпространението на DU-145 ракови клетки. Биоактивният полизахарид успешно потиска образуването на нови кръвоносни съдове и така туморите не могат да се захранват. Това намалява количеството хемоглобин в злокачествената тъкан и възпрепятства растежа й.

Друг положителен ефект е, че лечението чрез фукоидан намалява действието на JAK-STAT3 пътищата, както и активирането на гени, регулирани от STAT3.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: Age-Gevity.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЗдравни проблемиБотаникаВидеоЛеченияИзследванияАлт. медицина