Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве По-големите изисквания на работа водят до увеличаване на теглото при жените

По-големите изисквания на работа водят до увеличаване на теглото при жените

По-големите изисквания на работа водят до увеличаване на теглото при жените - изображение

Високото напрежение и усещането за натиск на работното място изглежда предразполага жените към наддаване на тегло, независимо дали имат академично образование. Това сочи шведско изследване, което проучило над 3800 души.

Участниците били и от мъжки, и от женски пол. Те били изследвани в продължение на 20 години по отношение на такива променливи като телесно тегло и контрол на работното място. Те били последвани или от 30- до 40-годишна възраст, или от 40- до 60-годишна. За да се оцени нивото на изисквания, анкетираните отговаряли на въпроси за техния работен темп, психологически натиск, дали имат достатъчно време за задълженията си и колко често изискванията били противоречиви. Също така учените се интересували колко често доброволците в проучването научават нещо ново, дали работата изисква въображение или напреднали умения, дали могат да избират свободно какво и как да правят.

„Успяхме да видим, че високите изисквания на работа играят важна роля в увеличаването на теглото на жените, докато при мъжете нямаше връзка между високите изисквания и повишаването на килограмите“, казва София Клайнберг от Академия „Салгренска“ към университета в Гьотеборг, Швеция.

Резултатите показват, че участниците с ниска степен на контрол в работата си по-често придобиват значително тегло. Това се отнася както за жените, така и за мъжете. От друга страна дългосрочното излагане на високи изисквания в работата влияе само на жените. При малко над половината от доброволките се наблюдава значително увеличаване на килограмите през 20-те години на проучването. Нарастването е с около 20% по-високо, отколкото при дамите, към които имало ниски изисквания.

„Когато се стигна до нивото на изисквания на работното място, само жените бяха засегнати. Ние не проучихме причините за това, но е възможно да има комбинация от работни условия и по-голяма отговорност вкъщи. Това може да ги затрудни да намират време за упражнения и воденето на здравословен начин на живот“, смята Клайнберг.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаСнимкиЛюбопитноНовиниЛайфстайлСпортДиетиИзследванияФизиологияРецептиКлинични пътекиКалкулаториЛеченияБотаника