Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... По-ниските за възрастта си деца може да са застрашени от инсулт като възрастни

По-ниските за възрастта си деца може да са застрашени от инсулт като възрастни

По-ниските за възрастта си деца може да са застрашени от инсулт като възрастни - изображение

Децата, които са по-ниски за възрастта си, са по-застрашени от инсулт в зряла възраст, показва датско изследване. При неговия анализ става ясно, че при възрастни жени, които били под обичайния ръст за 7-годишни момичета, има вероятност 11 на сто да получат така наречения исхемичен инсулт, който е най-разпространения и представлява блокирана от съсирек артерия, пренасяща кръв към мозъка.

Мъжете, които били по-ниски на същата възраст, в 10% от случаите са по-застрашени от исхемичен инсулт, а в 11% - от хеморагичен, който се характеризира с разкъсване на кръвоносен съд в мозъка.

Изследователите анализирали данните за измерени височини на 311 009 ученици от 7- до 13-годишна възраст, родени между 1930 и 1989 г. Те са наблюдавани в продължение на 31 години от екип учени.
По време на проучването 10 412 души получили исхемичен инсулт, а 2546 – хеморагичен. Децата, които били само с 2-3 см по-ниски от средното за възрастта и пола си, като възрастни били в повишен риск от това състояние.

Предишни данни от първата половина на 20 в. навеждали учените на мисълта, че връзката между изоставането в ръста и увеличения риск от инсулт се дължи на фактори като лошо хранене и инфекции в детска възраст. Но сегашното изследване не потвърждава тази хипотеза. Въпреки наблюдаваната повишена средна височина на децата по време на проучването през втората половина на миналия век, която се дължи на подобреното хранене и на по-добрите условия за отглеждане, опасността от инсулт не намалява при по-ниските подрастващи.

Проучването не е контролиран експеримент, предназначен да докаже дали и колко ниският ръст може да увеличи риска от инсулт. Родителите на такива деца не трябва да се паникьосват и да смятат, че бъдещето на детето им е предначертано в това отношение.

Хората с по-нисък ръст трябва да работят за променянето на рисковите фактори и за тяхното контролиране. Тук влизат високото кръвно налягане, високият холестерол, тютюнопушенето и затлъстяването, които са предпоставка за инсулт“, казва Дженифър Лин Бейкър от Центъра за клинични проучвания и превенция в болница „Фредериксберг“.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: hellodoctor.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаСоциални грижиЛайфстайлХранене при...НовиниСпортТестовеВидеоЗдравни проблемиИсторияКлинични пътекиЛеченияЗаведенияБотаникаИзследвания