Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... По-силните мускули на краката са свързани с по-здравословно стареене на мозъка

По-силните мускули на краката са свързани с по-здравословно стареене на мозъка

По-силните мускули на краката са свързани с по-здравословно стареене на мозъка - изображение

Според ново изследване по-силните мускули на краката са свързани с по-здравословно стареене на мозъка.

За първи път учени успяват да установят връзка между силата на долните крайници и стареенето на мозъка при здрави хора. Резултатите от проучването показват, че повишаването на активността като ходенето или по-дългото стоене, значително подобрява когнитивното остаряване.

Експертите са стигнали до тези изводи след изследвания, продължили 10 години. В тестовете им са участвали 324 жени, еднояйчни близначки.

"Силата на мускулите на краката се оказа най-добрият фактор за здравословно когнитивно стареене в сравнение с всички останали", коментират учените. По време на експериментите те открили, че при близначките с по-силни крака, било най-добре запазено и количеството на сивото вещество в мозъка. 

Именно краката са мястото на най-големите мускули в тялото, по тази причина те са от особено значение за добрата физическа форма. 

"Всички искаме да знаем как да поддържаме мозъка си във форма, когато остареем. Ето ви един добър начин – движете се", заяви ръководителят на изследването д-р Клер Стивс и допълни, че съвсем прости промени в начина на живот могат да ни помогнат да останем здрави - както физически, така и умствено.

Изследването е публикувано в научното издание Gerontology

Снимка: SheKnows

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСпортПсихологияХранене при...Здравни съветиПатологияФизиологияАлтернативна медицинаСнимкиОрганизацииКлинични пътекиИсторияМедицински изследванияСпециалистиЛеченияБотаникаСпорт и туризъмИнтервютаАнкетиТестовеЗаведенияОбразованиеДиетиНормативни актовеПроизводителиРецепти