Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Най-добрият фитнес за ума са аеробните упражнения

Най-добрият фитнес за ума са аеробните упражнения

Най-добрият фитнес за ума са аеробните упражнения - изображение

Последни изследвания на специалисти от тази пролет показват, че най-добрият начин за повдигане на настроението и за подобряване на паметта са именно аеробните упражнения.

Всякакъв вид спорт или активност, който повишава сърдечния ритъм и успява да изпоти тялото и то за продължителен период от време оказва изключително добро въздействие върху мозъка.
Учените подчертават, че ползите за здравето могат да се наблюдават сравнително скоро. Настроението се подобрява след няколко минути колоездене, но за подобряване на паметта са нужни няколко седмици редовни аеробни упражнения и то поне 45 минути за тренировка.

Според скорошно изследване в Journal of Physical Therapy Science аеробните упражнения оказват благоприятен ефект и при намаляване на депресията. По естествен начин понижават нивата на естествените хормони на стреса в организма като кортизол и адреналин.

Друго проучване в British Journal при хора над 50 години показва, че комбинирането на аеробни упражнения и упражнения за издръжливост, редуващи се със силови тренировки за определен период от време са изключително полезни за поддържането на ума и когнитивните функции. Продължително ходене в рамките на 30 минути, четири пъти в седмицата и то в продължение на 12 седмици засилва връзките в областта на мозъка, които са отговорни за паметта.

Специалистите не могат да предоставят все още конкретен отговор защо аеробните упражнения подпомагат мозъка, но изследванията показват, че това има връзка с повишаването на притока на кръв, укрепваща ума с кислород и свежа енергия. Учените обаче поясняват, че аеробните упражнения се свързват с увеличаването на размера на хипокампуса, областта на мозъка, която участва в паметта и ученето.

Аеробните упражнения са ключ към мозъка и сърцето“, твърдят специалистите.

Водещият автор на изследването Джо Норти от Университета в Канбера обяснява, че изследването му показва, че човек в добро здравословно състояние около 50-те години е добре да прави аеробни упражнения поне 45 минути колкото се може повече дни в седмицата.

Изследването е публикувано в British Journal.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Ayre Hoteles

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаАнкетиЛеченияТестовеВидеоСпециалистиНовиниХранене при...ФизиологияПатологияИсторияОрганизацииКлинични пътекиИзследванияБотаника