Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Преживелите рак в детските години неглижират грижите за здравето си

Преживелите рак в детските години неглижират грижите за здравето си

Преживелите рак в детските години неглижират грижите за здравето си - изображение

Възрастни, оцелели от рак в детска възраст, са изложени на риск от сериозни хронични медицински проблеми, но много от тях не са загрижени за здравословното си състояние. Учени направили проучване сред 15 620 души и сред 3991 техни братя и сестри. Наблюдението показало, че 31% от преживелите в детството злокачествено заболяване и 34% от техните най-близки роднини не се притесняват за бъдещото им състояние. А 40 на сто не се страхуват, че болестта ще се върне.

Специалистите отчитат, че при някои липсата на загриженост може да е подходяща, но при други тя може да им попречи да се ангажират с дейности за намаляване на опасността като правене на скринингови тестове или спазване на здравословно поведение.

Напредъкът в лечението на рак през последните години позволява на все по-голям брой млади пациенти да преживеят диагнозата, превръщайки заболяването от смъртна присъда в хронично състояние за цял живот. Повече от 84% от децата, болни от рак, оцеляват поне в близките 5 години след започването на лечението и дълги години след това продължават да се радват на живота. По-добрите коефициенти на преживяемост означават също, че тези деца могат да имат по-висок риск от здравословни проблеми, които евентуално да се развият в резултат на тумори или лечения, включително сърдечни заболявания, бъбречни увреждания и нови видове злокачествени болести.

Оцелелите от рак били диагностицирани между 1970 и 1999 г. с болестта. Половината от тях били най-малко на 26 г. по време на изследването, като периодът, който са преживели след излекуването е най-малко 17 години. Повечето от тях са взели диплома за средно образование и около една трета са завършили колеж. Около 26 на сто от останалите живи след рака имали поне един тежък, увреждащ или животозастрашаващ хроничен здравен проблем в сравнение с едва 9 на сто от техните братя и сестри.

Около 1 на всеки 4-ма оцелели били диагностицирани с последващи злокачествени заболявания и те били с 21% повече загрижени за развитието на бъдещи тумори в сравнение с близките им роднини. Сред преживелите в детството рак, които не са имали друг сбъсък с болестта, нивото на притеснение за бъдеща поява на заболяването е подобно на това на техните братя и сестри, които не са боледували от рак.

Младите хора, преживели в детството си такова тежко заболяване, може и да не оценяват напълно, че имат уникални здравни рискове, които изискват непрекъснато внимание. „Често те са прекалено млади, за да се безпокоят за състоянието си. Оцелелите след рак, трансплантация или с вродено сърдечно заболяване изслушват препоръките на лекарите, но не са готови да ги спазват, докато не станат по-възрастни и не се установят в работата си или не създадат семейство“, казва д-р Карън Ифингър от Медицинското училище към университета „Еймъри“ и клиничен директор на програмата за оцелели от рак „Здравна грижа за деца“ в Атланта.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: childrens.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияАлт. медицинаПатологияЗдравни съветиЛеченияБотаникаФизиологияАнкетиИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиСнимкиПсихологияСпециалистиСоциални грижиРецептиСпортИнтервютаХранене при...ТестовеОрганизацииОбразованиеЗаведения