Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето При децата, родени с херпес, съществува риск от рак на кръвта

При децата, родени с херпес, съществува риск от рак на кръвта

При децата, родени с херпес, съществува риск от рак на кръвта  - изображение

Децата, родени с херпес, значително увеличават риска от развитието на най-разпространените разновидности на детски рак, информират учени от Университета в Невада.

Американските учени са уточнили, че тези деца по-често се сблъскват с остра лимфобластна левкемия – най-често разпространения вид детски рак. При жертвите на тази опасна болест вирусът е срещан повече от 4 пъти. Според специалистите почти 80% от населението на планетата  е инфектирано с цитомегаловирус – разновидност на семейния херпес. Този щам се предава на плода по време на бременност и може да предизвика родови дефекти и разтройство на слуха.

Група изследователи е определила количеството на инфекции в костния мозък на 127 деца, диагностицирани с остра лимфобластна левкемия. След това учените са анализирали кръвта на децата, сравнени с кръвта на 270 здрави връстници. Цитомегаловирусът е открит при всички доброволци, въпреки че повечето от тях не са имали никакви външни симптоми на херпеса.

Остра лимфобластна левкемия е вид рак на белите кръвни клетки, което представлява 80% от случаите на детска левкемия. Смята се също, че този вид рак е отговорен за 25% от всички случаи на рак в детството.

Учените подчертават, че за потвърждение на теорията са необходими още изследвания. Въпреки това ефективната ваксина срещу цитомегаловирус значително намалява риска от детска левкемия.

Снимка: Fotolia

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиИсторияАлтернативна медицинаЛеченияМедицински изследванияБотаникаСпециалистиАнкетиНормативни актовеКлинични пътекиСнимкиПсихологияСпортСоциални грижиХранене при...РецептиИнтервютаОбразованиеОрганизацииЗаведения