Пресен сок от тиква помага при камъни в бъбреците
Учените все още не могат да определят какво точно е тиквата - плод или зеленчук.
Но е ясно едно - че да се пренебрегва тиквата през есента е истинско безумие. Красивият оранжев плод е истинско богатство от витамини, приятен вкус и разнообразие от различни вкусотии, които може да се приготвят от тиква.
Витамините А и Е, които са известни като витамини на младостта, активно се борят с бръчките, а витамин К, който се съдържа само в тиквата и липсва в другите заленчуци, спомага за кръвосъсирването.
Не по-малко редкият витамин Т помага за усвояването на тежка храна и пречи на затлъстяването, затова ястията от тиква се смятат за идеална гарнитура към месо.
В тиквата се съдържа желязо, което помага при анемия, както и пектинови вещества, които извеждат токсините от организма и намаляват нивото на вредния холестерол.
Витамин Д е изключително полезен за децата, защото ускорява ръста, предпазва от рахит, подобрява настроението. Дори полезните моркови отстъпват на тиквата пет пъти по количеството бетакаротин, който е толкова полезен за любителите на компютри и хората с лошо зрение.
Целулозата, на която е много богата тиквата, предпазва от сериозни заболявания, сред които и диабет, а витамин С, който се съдържа в оранжевата вкусотия, укрепва имунитета, защитава от настинка и намалява високото кръвно.
Тиквените семки съдържат така необходимия за човешкото тяло цинк. Шепа тиквени семки подобрява настроението, което обикновено не е много розово през есента. Освен това тиквените семки са едно от най-старите средства за премахване на глисти.
Ароматен компот от меката част на тиквата с лъжица мед помага при безсъние, а отвара от тиква помага срещу високата температура. Тиквата е полезна и за прекаралите хепатит А - биологично активните вещества в нея възобновяват антиоксидантната функция на черния дроб.
Пресният сок от тиква, който подобрява работата на стомашно-чревния тракт, е добре да се пие по половин чаша на ден. Той помага при камъни в бъбреците и пикочния мехур, повишава нивото на хемоглобин в кръвта.
Мъжете, които страдат от възпаление на простатата, трябва да изпиват по една чаша тиквен сок всеки ден в продължение на три седмици.
Тиквеното олио е идеална алтернатива на животинските мазнини. Благодарение на високото съдържание на ненаситени мазнини, растителни белтъчини и минерали то отдавна е част от здравословното хранене. Тиквеното олио се използва и като лечебно-профилактично средство, защото подобрява състава на кръвта, благотворно влияе на работата на бъбреците и пикочния мехур.
Прясно изцеденият сок от тиква и суровата тиква могат обаче да бъдат опасни за хората, които страдат от болести на стомашно-чревния тракт - гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника. Тиквата е противопоказана и на хора с тежка форма на диабет.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Естествени средства за облекчаване на бъбречна болка
- Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
- Тиква - полезни свойства и противопоказания
- Камъни в бъбреците
- Натурални средства срещу камъни в бъбреците
- д-р Ведат Ведатов Сабриев
- Лечение с алопуринол
- Драка-обикновена, Христов трън, Чалия
- Билки за лечение на бъбреците
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
Коментари към Пресен сок от тиква помага при камъни в бъбреците