Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Причината за появата на хроничен синузит може да е различна при възрастни и млади пациенти

Причината за появата на хроничен синузит може да е различна при възрастни и млади пациенти

Причината за появата на хроничен синузит може да е различна при възрастни и млади пациенти - изображение

Ново изследване показва, че по-възрастните пациенти, страдащи от хроничен синузит, имат уникален възпалителен белег, който може да ги направи по-малко податливи на лечението със стероиди.

Изследователи от Вандербилт анализирали проби от тъкани и слуз от 147 пациенти на възраст между 18 и 78 години, които се нуждаят от операция на синусите. Първоначалната цел на учените била да идентифицират подгрупи от пациенти въз основа на тяхната възпалителна сигнатура, съставена от различни цитокини и възпалителни протеини. Изследователите установили, че една от идентифицираните подгрупи е обогатена при пациенти над 60-годишна възраст.

Заинтригувани от резултатите, учените сравнили всички участници според възрастта като изследвали тяхната хистопатология, тъканни проби, взети по време на операцията, имунни маркери и възпалителни протеини, открити в слузта и тъканите. Забелязали, че са поразително различни. „Повечето хронични синузити в Северна Америка, особено тези, които изискват хирургична намеса, имат възпалителен белег. Той се характеризира с група цитокини, свързани с алергия и астма, наречени Th2-свързани цитокини", обяснява д-р Джъстин Търнър, доцент по отоларингология и хирургия на глава и шия и водещ изследовател на проучването.

Наблюдението на учените е, че по-възрастните пациенти са склонни да нямат значителни повишения на тези конкретни цитокини. Те имат увеличение на цитокините, които са свързани с вродената имунна функция на организма, както и с остри и хронични възпалителни реакции и силно зависими от възрастта. „Не забелязвате повишаване на тези цитокини до около 60-годишна възраст, а след нея има прогресивно увеличение на нивата им, наблюдавани в слузта и тъканта на тези пациенти", коментира Търнър.

Заради тази разлика по-възрастните пациенти теоретично биха имали по-малка вероятност да откликнат на стероидите, използвани за лечение на хроничен синузит, характеризиращ се с Th2-свързани цитокини.

„Надяваме се, че тези данни ще стимулират известен интерес към възрастното население по отношение на управлението на хроничен синузит, тъй като това предполага, че може да се нуждаем от специфични за пациента лечения, насочени към тази група болни. Това е особено важно, защото стероидите могат да имат редица краткотрайни и странични ефекти, които са много по-вероятни при възрастните пациенти, отколкото при по-младите“, казва Търнър.

Предварителни данни показват, че по-възрастните пациенти имат по-малка полза от хирургична намеса на синусите, отколкото по-младите. Това може да е показателно, че болестта им е различна и възможностите им за постоперативно медицинско обслужване могат да бъдат по-малко ефективни.

Крайната цел на изследователите е да търсят по-добри начини за лечение на хроничния синузит и да разберат малко по-добре болестния процес.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: entandaudiology.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиВидеоХранене при...Здравни проблемиЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаЛеченияБотаникаИзследвания