Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Приятелството съхранява мозъка млад

Приятелството съхранява мозъка млад

Приятелството съхранява мозъка млад - изображение

Приятелството и доброто отношение съхранява мозъка млад, съобщават учени от Северозападния университет на САЩ.

Специалистите са се фокусирали върху дейността на мозъка при общителни пенсионери с много приятели и сред по-стеснителни хора на средна възраст. В изследването са участвали 30 души на възраст между 80 и 97 години с отлични когнитивни умения и способности и 20 други със средностатистически показатели на мозъчната дейност.

Условията са били да се покажат и назоват 15 конкретни обекта, да се попълни анкета и да се отговори на 42 психологически въпроса за социалния статус, околния свят, целите в живота, личностно израстване, самостоятелност.

От получените резултати се открояват най-добри отговори на първата група участници. Оказало се е, че колкото повече приятели има човек, толкова по-сърдечни и задълбочени са отговорите по поставените задачи. Според учените бистрият ум зависи от няколко фактора – здравословен начин на живот, отговорно отношение към себе си и околните, социално взаимодействие с останалите хора и света като цяло.

Поддържането на добри социални отношения с околните се свързва с по-бавен когнитивен упадък“, коментира доц. Емили Рогалски от Северозападния университет на САЩ.

Изследването е финансирано с безвъзмездни средства от Националните институти по здравеопазване, Националния институт по застаряване на възрастта и Националния институт по неврологични заболявания и инсулт.

Проучването е публикувано в PLOS One.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: news.northwestern.edu
Снимка: svetivrach.eu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноХранене при...НовиниЗдравни съветиПатологияФизиологияАлт. медицинаОрганизацииИсторияИзследванияКлинични пътекиСпециалистиБотаникаСпорт