Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Пробиотиците решават проблема с коликите при бебетата

Пробиотиците решават проблема с коликите при бебетата

Пробиотиците решават проблема с коликите при бебетата - изображение

6 от 12 изследвания на 2000 бебета с колики доказват, че когато приемат пробиотици, те плачат по-малко.

Екип от австралийски учени, който е анализирал резултатите, смята, че пробиотиците могат да облекчат коликите при бебетата, особено при тези на естествено хранене.

"Тъй като изводите са доста обнадеждаващи, учените препоръчват да се направи по-продължително и по-мащабно проучване", съобщи Би Би Си.

В момента няма пробиотици, които родителите биха могли да си купят от аптеката без рецепта и освен оригването след хранене, съществуват малко средства за редуциране на коликите. А от тях страда всяко пето бебе. Смята се, че те се дължат на поемането на много въздух по време на хранене. Бебетата обикновено ги "израстват", когато станат на 4-6 месеца, но дотогава те са доста стресиращи за всички около бебето и за самото бебе.

Д-р Валери Санг и колегите й от университета в Мелбърн са анализирали 12 проучвания с идеята да установят дали те могат да бъдат средство за лечение на коликите при кърмени и изкуствено хранени деца. Според 3 от 5 проучвания пробиотиците са помогнали на бебетата, при четвъртото е установен възможен ефект при деца на изкуствено хранене, и при петото не е открит ефект при естествено хранени деца.

Според д-р Санг, въпреки че използването при естествено хранените деца на специфична линия от пробиотиците (L reuteri) е обещаващо, все още няма достатъчно доказателства, които да регламентират тяхната широка употреба за лечение или превенция на коликите. Затова изследванията продължават.

"Това не е животозастрашаващо състояние, но то е твърде стресиращо за бебето и неговите родители. В същото време не трябва да забравяме, че не всеки плач се дължи на колики. Бебето може да плаче, защото е гладно или мокро или поради много други причини", коментира Жанет Файл от Кралския колеж за акушерки.

Как да намалим коликите при бебето?

Тъй като няма конкретно лечение на коликите, е добре да се пробва различни начини за успокояване на детето. Естествено хранените деца трябва да се поставят така на гърдата, че да могат да сучат спокойно, като не се преместват на другата гърда, преди да са изсукали всичкото мляко от първата.

Децата, които се хранят с шише, трябва да се изчакат да се оригнат - те се поставят във вертикално положение, като може да им се направи лек масаж на коремчето или потупване по гръбчето.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноХранене при...Здравни проблемиЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиСпециалистиИсторияБотаникаСпортПатологияТестовеНаучни публикацииФизиологияЛеченияДиетиНовиниИзследванияСнимкиКлинични пътекиПроизводители