Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Продължителната употреба на ибупрофен може да навреди на мъжката плодовитост

Продължителната употреба на ибупрофен може да навреди на мъжката плодовитост

Продължителната употреба на ибупрофен може да навреди на мъжката плодовитост - изображение

Наскоро учените оповестиха, че за последните 40 години общото количество сперма, произведено от мъжете в западните държави, е спаднало с 50 на сто. Причините са многобройни и сложни, като много специалисти твърдят, че проблемът се дължи на нарушения в хормоните при представителите на силния пол.

Ново проучване разкрива, че като причина за влошеното състояние на репродуктивната способност на западноевропейците може да се посочи обезболяващото средство ибупрофен. Проучването показва, че лекарството въздейства отрицателно върху здравето на тестисите и променя производството на хормони. Също така предизвиква състояние, наречено компенсиран хипогонадизъм, което има отношение към плодовитостта на мъжете.

Притесненията на експертите са, че негативното влияние на ибупрофена се проявява при употребяващите лекарството дълго време. „Тези съединения са добри болкоуспокояващи, но обществото ги използва, без да мисли за последствията от тях“, казва биомедицинският изследовател Дейвид Кристенсен от Университета в Копенхаген, Дания.

Предишни проучвания установили, че излагането на фетус на влиянието на ибупрофен и други аналгетици като аспирин и парацетамол може да е вредно. Но въздействието им върху възрастни мъже не е достатъчно проучено. Затова изследователите наблюдавали 31 участници, които били доброволци в експеримент и които били на възраст между 18 и 35 г.

Една част от тях приемали по 600 милиграма от медикамента, което се равнява на три таблетки. Те ги пиели всеки ден в продължение на шест седмици. На втората група изследователите давали плацебо. Максималната дневна доза е 3200 милиграма, като тя може да се приема от възрастни и то при определени медицински състояния.

Но дори малка част от това количество има отрицателен ефект върху мъжете след две седмици всекидневна употреба. В този период при тях се наблюдавало увеличение на лутеинизиращите хормони, които спомагат за регулирането на производството на тестостерон. Изводът е, че лекарството уврежда здравословната тестикулярна функция и принуждава тялото да компенсира чрез повишаване нивата на мъжкия полов хормон.

Въпреки че този ефект не е постоянен, изследователите предупреждават, че продължителната употреба на ибупрофен от мъже може да доведе до по-сериозни последици. Те от своя страна могат да причинят ниско производство на тестостерон, което може да увреди плодовитостта им.

Учените също така се притесняват, че представителите на силния пол с компенсиран хипогонадизъм могат да прогресират до явен първичен хипогонадизъм. Той се характеризира с такива симптоми като ниско циркулиращ тестостерон, намалени либидо и мускулна маса, както и потиснато настроение и умора.

Учените са на мнение, че резултатите от изследването не са достатъчно категорични заради малкия брой на участниците в проучването. Но определено заслужават внимание и са нужни допълнителни изследвания, за да се установи дали продължителната употреба на ибупрофен може да наруши функцията на тестисите по отношение на нивата на тестостерона или плодовитостта.

Особено внимателни трябва да са спортистите, които често използват подобни медикаменти, за да се обезболяват след получени травми.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: theblaze.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияХранене при...Алт. медицинаЗдравни съветиСнимкиНовиниБотаникаЛайфстайл