Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Продължителната употреба на сънотворни вреди на съня

Продължителната употреба на сънотворни вреди на съня

Продължителната употреба на сънотворни вреди на съня - изображение
  Хората в зряла възраст, които най-често страдат от проблеми със съня, трябва много внимателно да използват сънотворни медикаменти, тъй като продължителната им употреба може трайно да навреди на съня, установи канадско проучване.

  Бензодиазепините, или най-често предписваните от лекарите сънотворни, никога не трябва да се приемат за период по-дълъг от три месеца, предупреждават специалистите. При по-продължителна употреба те вредят на съня, вместо да го стимулират.

  "С годините качеството на съня ни се нарушава по естествени причини и поради това много възрастни хора посягат към хапчетата, казва ръководителката на проучването д-р Сара Габриел Белан. В Канада става дума за една четвърт от възрастното население над 65. Но от данните, които получихме, стана видно, че 80 на сто от хората на сънотворни не спят добре и страдат от нарушения на съня."

  Според направените проучвания сред 65-годишните пациенти в провинция Квебек, тeзи с най-остри нарушения на съня, проявени след две години, взимали сънотворни всеки ден. От безсъние страдали по-често възрастните жени, отколкото мъжете.

  По думите на д-р Белан на джипитата отдавна им е известно, че не трябва да предпсват бензинодиазепини за по-голям период от три месеца, но те често се поддават на натиска на пациентите и удължават значително този срок. А като прибавим към тази неблагоприятна тенденция и многото възрастни хора, които се самолекуват, тенденцията за злоупотребата със сънотворни става съвсем ясна А тя в никакъв случай не гарантира спокойни сънища, пише вестникът.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияХранене при...Нормативни актовеРецептиИсторияФизиологияСнимкиАлт. медицинаСпортАнкетиСпециалистиДиетиПроизводителиОрганизацииАптекиИзследванияВидеоОткритияСоциални грижиКлинични пътекиБотаникаНаправления в медицинатаГеография