Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Намалява смъртността при бременните със сърдечни заболявания

Намалява смъртността при бременните със сърдечни заболявания

Намалява смъртността при бременните със сърдечни заболявания - изображение

Изследователи проследили при кои жени със сърдечно заболяване е безопасно да износят и родят бебе. Става ясно, че обикновено това е възможно, но в определени случаи.

Екип учени от Медицински център „Еразъм“, Ротердам, начело с проф. Йолен Руус-Хеселинк, стига до извода, че бременността е безопасна за повечето жени със сърдечни заболявания, но за някои тя е твърде опасна. „Нашето проучване показва, че по-малко жени със сърдечни болести умират или имат сърдечна недостатъчност по време на износването, отколкото преди 10 г. Но близо 1 от 10 с белодробна артериална хипертония намира смъртта си по време на бременността или малко след раждането“, обяснява специалистът.

Учените смятат, че консултирането преди зачеването е от огромно значение за идентифицирането на жените, които трябва да бъдат посъветвани да не забременяват и да предприемат своевременно лечение. В тази група попадат пациентки с тежка клапна сърдечна болест.

Бременността има голямо влияние върху кръвообращението на бъдещата майка. Сърцето трябва да изпомпва до 50 на сто повече кръв, а сърдечният ритъм се повишава с 10-20%. Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт при бременните жени в развитите страни. Навсякъде по света този вид болести довеждат до 15% смъртност при жените, докато трае бременността или в ранния период след раждането. Прави впечатление, че причини като загуба на кръв или инфекция по-рядко водят до фатален край, докато тежестта на сърдечните заболявания се увеличава.

Изследователите на проучването анализирали резултатите от 5739 бременни жени със сърдечни заболявания, регистрирани в 138 лечебни заведения в 53 държави за период от 2007 до 2018 г. Средната им възраст била 29,5 г. и 45 на сто от тях не са раждали преди това. Повечето от половината от жените – 57%, са родени със сърдечни малформации, а мнозинството претърпяло хирургична корекция в ранна възраст. Други диагнози, които се срещали по-често били клапна сърдечна болест (29%), исхемична болест на сърцето (2%), кардиомиопатия (8%), аортна болест (4%) и пулмонална артериална хипертония (1%).

Проф. Руус-Хеселинк твърди, че делът на жените, които попадат в групата на изключително рискови според стандартите на СЗО се е увеличил от близо 1 на сто през 2007 г. на 10 на сто през тази година. Това показва, че повече жени с опасни сърдечни заболявания забременяват, отколкото в миналото вероятно заради подобрената преживяемост благодарение на коригиращите операции. Така повече жени достигат репродуктивна възраст и може би лекарите са станали по-селективни относно препоръките дали да се избегне бременност или не.

Анализът показва още, че по-малко от 1% от бъдещите майки са починали по време на бременност или скоро след раждането. При страдащите от белодробна артериална хипертония е най-висок процентът смъртност – 9. Честотата на смърт при плода или новородено е 1 на сто. Общият процент на цезаровите сечения е 44, като при повече от една трета е прибегнато до тях поради кардиологични причини (16% от всички раждания). По отношение на усложненията сърдечната недостатъчност, суправентрикуларната и вентрикуларната аритмия са възникнали съответно при 11%, 2% и 2% от жените.

Ако бременните са имали сърдечна недостатъчност, намален капацитет за физически упражнения, понижена функция на изпомпване на сърцето или употреба на антикоагулантни лекарства преди зачеването, има по-голяма вероятност да получат усложнения.

Спадът в неблагоприятните резултати през годините може да означава по-голяма информираност за специфичните проблеми и по-добро проследяване на бременните жени със сърдечни заболявания.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: dailynurse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПатологияЛюбопитноЗдравни проблемиХранене при...ВидеоЛеченияСнимкиАлт. медицинаБотаникаКлинични пътекиИсторияЛайфстайлЗдравни съветиСпортНаучни публикацииСоциални грижиПсихологияФизиологияИзследванияПроизводителиСпециалистиНормативни актовеИнтервюта