Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Пукането на балони вреди на слуха на децата

Пукането на балони вреди на слуха на децата

Пукането на балони вреди на слуха на децата - изображение

Нивото на шум от спукване на балон вреди на слуха на децата и може да предизвика оглушаване, информират специалисти от университета в Алберта, Канада.

Всяко дете в своя живот се е сблъсквало с пукащи се балони, които са предизвиквали смях, радост и веселие. Въпреки това експертите подчертават, че звукът, който издава пукащият балон по ниво на шума не отстъпва на изстрел от пистолет. Това е изключително опасно за детския слух и може да бъде причина за различни уреждания, дори глухота. Специалистите препоръчват децата да носят предпазни наушници по време на игра с балони.

Експертите от Канада са използвали различни методи за оценка на нивото на пукащи балони, включвайки и високочувствителен микрофон. Оказало се е, че твърде надутите балони често се пукат с ниво на шума от 168 децибела. Това е с 3 децибела повече от изстрел на пистолет. Според два други метода на проучване е установено по-ниско ниво на шум с малко от пистолетен изстрел, което също не е безопасно.

Според съществуващите препоръки за максимално и безопасно ниво на шум, той не трябва да превишава 140 децибела. Известно е, че в случаи с по-високо ниво човек може да се сблъска със сериозно нарушение на слуха, като това е от особено значение за малките деца, които са по-уязвими.

Тези резултати могат да послужат за начало на сериозни дискусии за безопасност на детския слух от надуваемите - пукащи балони.

Снимка: El Huffington Post

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноОрганизацииСнимкиЗдравни съветиОбразованиеЛайфстайлХранене при...Алтернативна медицинаЛеченияКлинични пътекиИнтервютаСоциални грижиИсторияМедицински изследванияПсихологияСпортРецептиАнкетиНормативни актовеСпециалистиЗаведенияБотаника