Начало Здравна медиа Любопитно Екология Пустинята Сахара се е увеличила с над 700 хиляди кв. км.

Пустинята Сахара се е увеличила с над 700 хиляди кв. км.

Пустинята Сахара се е увеличила с над 700 хиляди кв. км. - изображение

Най-голямата пустиня на планетата е увеличила площта си с над 10% за последните близо 100 години. Това е още едно отрезвяващо напомняне за последиците, произтичащи от един все по-топъл свят.

Автори на изследването са Натали Томас и Сумант Нигам от Катедрата по атмосферни и океански науки към Университета на Мериленд. Те се фокусират върху данните за атмосферните валежи в Африка в периода 1920-2013, като подобен мащабен анализ се прави за първи път. Подобни дългосрочни проучвания са изключително важни, за по-пълното разбиране на процесите на нашата планета.

Най-големи са промените в северните и южните граници на пустинята и в района на Сахел, преходната зона, свързваща южната част на Сахара със Суданската савана.

Въз основа по-скоро на годишните, а не на сезонните тенденции, през летните месеци площта на завзетите от пясъка области достига 16%. Езерото Чад, в района на Сахел, служи като полезен показател за променящите се условия по границата на Сахара. То попада в района, където пустинята се разпрострира на юг, което води до неговото пресушаване. Това е видим показател за намалените дъждове не само в тази част на Сахара, но и в целия регион.

По думите на учените промените в климата са най-вероятната причина пясъците да завземат нови територии. Напълно възможно е сухите и безплодни пейзажи да се разпростират и отвъд пределите на Сахара.

От началото на ХХ век се наблюдава общо покачване на температурата на цялото земно кълбо. През последните десетилетия това е все по-осезаемо. 2016-а отбеляза рекорд като най-горещата година в историята на метеорологичните наблюдения. Човешката дейност е една от основните причини за резултатите от тази статистика. Измененията в климата водят до допълнително засушаване на зоните на тропическите пустини и до повече дъждове в областите на влажните пасати.

Тези промени посочват какъв процент от площта на земята е възможно да бъде обитавана. С нарастването на населението в световен мащаб ще се нуждаем от все повече обработваеми райони, тенденциите обаче са, че благоприятните за отглеждане на култури места продължават да намаляват.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: sciencealert.com
Снимка: oddizzi.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСпортСнимки