Начало Здравна медиа Любопитно Екология Сахара отново ще позеленее през следващите 100 години

Сахара отново ще позеленее през следващите 100 години

Сахара отново ще позеленее през следващите 100 години - изображение

Сухите райони и покрайнините на Сахара могат отново да позеленеят и да се превърнат в савана през следващите 100 години. Този процес е започнал в резултат на повишаването на валежите, предизвикани от глобалното затопляне. Това е становището на климатолози от Института за климатични изследвания в Потсдам.

Глобалното затопляне оказва огромно влияние на климата, което неизменно довежда до радикални промени. В повечето райони се отчита намаляване на урожая, засушаване, а в Сахара започва обратния процес. Достъпът до вода ще се подобри и местността ще бъде пригодна за развитието на земеделие и животновъдство.

Пустинята Сахара е най-голямото безводно и безжизнено място на планетата, след Арктика и Антарктида. Според антрополози обаче, тя не винаги е била пустиня, покрита с пясъци. Преди около 35 000 години местността е била огромна зелена равнина с множество растения и храсти. Именно тя е помогнала на предците ни да напуснат Африка и да се разселят по различни части на света считат учените, предадено от БГНЕС.

Данни сочат, че през последните няколко милиона години Сахара редица пъти е позеленявала и след това отново се е превръщала в пустиня. Променянето на облика й се дължи на климатичните промени и колебания на Земята.

В наши дни климатът отново оказва своето огромно влияние върху развитието на пустинята. Именно на това се дължат изводите на германския учен Якоб Шеве, написал теорията за преобразуването на Сахара в огромна зелена площ.

Материалът е публикувано в Earth System Dynamics.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Triple Pundit


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСпортСнимкиНовиниБотаника