Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Първите думи на детето може да се предскажат по погледа

Първите думи на детето може да се предскажат по погледа

Първите думи на детето може да се предскажат по погледа - изображение

Първите думи на детето най-вероятно ще бъдат тези, които се основават на честотата на визуални контакти, съобщават американски психолози от Университета в Индиана. Това са тези обекти, които детето вижда в първите месеци от живота си.

За милиони деца първата дума е "мама". Според специалистите това се дължи на факта, че обикновено майката е пред очите на детето и се грижи за него в първите месеци на развитие. Учените уверяват, че с голяма степен на точност първите думи ще са на основание на неговия визуален контакт с обектите. Визуалната памет позволява детето да се привърже към думи и обекти като маса, бутилка, лъжичка. Те се учат бавно и постепенно. По този начин то започва да развива родния език още до първата годинка.

Резултатите от изследването на учените могат да помогнат при деца с проблеми с развитието на речта. Те могат да се дължат на проблеми с визуалната обработка на информация. При някои по-късно проговарящи деца проблемът се дължи на визуалния контрол на обкръжаващите го обекти. Известно е, че такива проблеми се наблюдават при деца с аутизъм.

Трябва да се отбележи, че в предишни изследвания за изучаване на механизма на появата на първите думи, досега не е обръщано внимание на визуалната информация.

Американските психолози свързват процеса на проговаряне при децата със съвсем нетрадиционната страна, по-конкретно с визуалното възприятие, което способства развитието на речта.

Snimka: Huffington Post

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛеченияСоциални грижиЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиАлтернативна медицинаСпециалистиНовиниХранене при...ИсторияРецептиСпортИнтервютаАнкетиОбразованиеНормативни актовеЗаведенияОрганизацииМедицински изследванияКлинични пътекиБотаника