Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Защо маймуните не могат да говорят

Защо маймуните не могат да говорят

Защо маймуните не могат да говорят - изображение

Учените винаги са се питали защо маймуните не могат да говорят, въпреки че повече от 90% имаме сходство с тях. Също като нас те са интелигентни, социални и доста гръмогласни. Способни са да издадат множество звуци, но не могат да артикулират гласни и съгласни, както хората.

Според специалистите има две възможности маймуните да не могат да говорят. Едната е, че мозъците им не са били структурирани. Другата е, че трахеите им не са били с нужната форма.

Още от 60-те години учените се опитват да разберат какво е попречило на приматите да развият това умение. Филип Либерман установил, че при макаците отсъства достатъчен супраларингеален вокален тракт. Това е пространството, което започва в устата и следва гърбицата на езика към гърлото. При тези условия дори и мозъците на маймуните да бяха структурирани да произнасят думи, вокалният им апарат нямаше да може артикулира нужните звуци, пише obekti.bg, цитирайки Science Alert.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: elelur.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлФизиологияМедицински изследванияПсихологияСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиАлтернативна медицинаСпециалистиЛеченияИсторияРецептиНовини