Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Първото дете в семейството има по-добри мисловни умения от второто или третото

Първото дете в семейството има по-добри мисловни умения от второто или третото

Първото дете в семейството има по-добри мисловни умения от второто или третото - изображение

Първородните деца имат определени предимства пред братчетата и сестрите си. Те развиват по-добри мисловни умения. Това са изводите на специалисти от университета в Единбург.

В изследване учените са установили че първото дете в семейството е по-добре развито мисловно, защото получава по-сериозно умствено стимулиране от страна на своите родители. Майката и бащата обикновено не делят децата си, но при първото дете се набляга повече на възпитание, развиване на мисловни и физически умения. Там се демонстрира повече помощ във всяко едно начинание.

Според проучването първородните деца се справят доста по-добре на тестове за интелигентност от своите братя и сестри и то още на 1-годишна възраст.

Специалистите обясняват факта с така наречения "ефект на реда на раждане". Това означава, че според реда на раждане децата са по-образовани и в бъдеще имат по-високоплатени позиции.

Учените са констатирали, че родителите променят своето поведение при наличието на повече от едно дете в семейството. Те отделят по-малко време за по-малките деца, не стимулират по-същия начин второто и третото, не се ангажират достатъчно време с развитието на спортни дейности или музикални инициативи. Отделно е отчетено, че майките са имали по-рисково поведение по време на втора или трета бременност. Някои от тях са си позволявали да пушат, да не се пазят така добре както по време на първата бременност.

Разбира се най-голямото дете носи и своите недостатъци. Според проучване от преди две години, първото дете увеличава шанса си за късогледство с 20%, в сравнение със своите по-малки братя и сестри. Други специалисти твърдят, че с първото дете всичко се случва за първи път и това носи своите притеснения, последици и неразположения както за родителите, така и за децата.

Снимка: dan4kent - WordPress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаСпортСпециалистиРецептиСоциални грижиТестовеХранене при...АнкетиИсторияИнтервютаНормативни актовеОбразованиеОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника