Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Редовният секс след 50 г. подобрява когнитивните функции

Редовният секс след 50 г. подобрява когнитивните функции

Редовният секс след 50 г. подобрява когнитивните функции - изображение

Редовният полов акт при хората след 50 години подобрява техните когнитивни функции, сочи ново проучване на специалисти от Университета в Ковънтри.

Обикновено хората поддържат и развиват ума си чрез решаването на кръстословици, четене на книги или изучаване на чужд език. Но изследване на британските учени утвърждава още един метод за поддържането на бистър ум в напреднала възраст. В експеримент с участието на 45 жени и 28 мъже на средна възраст между 50 и 83 години участниците е трябвало да се подложат на различни изпитания за характеризиране на техните умствени способности. Доброволците са отговаряли и на въпроси, свързани със сексуалния им живот – дали правят секс и колко често – веднъж на седмица, месец или повече.

Резултатите са показали, че хората, които имат редовен полово контакт поне веднъж на седмица, са показали по-добра пространствена ориентация и гладък говор. Според учените честата полова активност се свързва с по-добри познавателни умения.

Доста хора не искат да мислят, че възрастните правят секс. Трябва обаче обществото да прояви разбиране на социално ниво. Сексуалните отношения дори на възраст над 50 години оказват благоприятно влияние на хората в тяхното физическо, психическо и умствено развитие“, коментира Хейли Райт, водещ автор на изследването.

Специалистите поясняват, че предстоящи изследвания върху биологичните елементи допамин и окситоцин, които могат да повлияят на връзката между функцията на мозъка и сексуалната активност, биха дали по-ясно и точно обяснение на настоящото откритие.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: tassiesmiles.com.au


Още по темата:

2.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиСпортНовиниАлтернативна медицинаСоциални грижиХранене при...ЛеченияКлинични пътекиАнкетиИсторияТестовеНаправления в медицинатаЗдравни проблемиОрганизацииФизиологияРецептиСпециалистиБотаника