Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Разкриха гените на мигрената

Разкриха гените на мигрената

Разкриха гените на мигрената - изображение
Учени от САЩ откриха три гена, които са свързани с главоболието при мигрена.

Един от гените е свързан пряко с мигрената при жените, което може би обяснява защо болестта засяга мъжете 3 до 4 пъти по-малко. Според учените мигрената се дължи на разстройство на функциите на клетките на мозъка, при което клетките реагират на стимулация по анормален начин.

Общо около 20% от хората са засегнати от мигрена. Причините за появата й са неизвестни, но се смяташе, че наследствеността играе важна роля. За изследване на генетичния компонент са проучени геномите на 23230 жени, 5122 от които страдали от мигрена.

Открито е, че мигрената се причинява от гените PRDM16, TRPM8 и LRP1. Първите два са свързани само с мигрената, а не и с други видове главоболие, а TRPM8 е свързан с мигрената само при жените. Смята се, че наследяването на който и да е от тези генетични варианти повишава риска от мигрена с 10 до 15%. Изследването е публикувано в Nature Genetics.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...СпортЗдравни проблемиНаправления в медицинатаИзследванияЛеченияСнимкиБотаникаНормативни актовеЛичностиОткритияОрганизацииГеография