Начало Здравна медиа Любопитно Психология Разкриха необичайна връзка между манталитета и алкохолизма

Разкриха необичайна връзка между манталитета и алкохолизма

Разкриха необичайна връзка между манталитета и алкохолизма - изображение

Алкохолизмът и високото ниво на употреба на спиртни напитки на глава от населението се оказват по-характерни за страни, в които доминира индивидуализмът за сметка на колективизма. Този извод правят учени от университета в Порто, Португалия, в статия, публикувана в списанието Frontiers in Psychology.

Проучванията карат специалистите да заявят, че СЗО и други агенции на ООН трябва да насочат усилията си към борбата с алкохолизма в държавите, където хората са повече индивидуалисти, отколкото традиционалисти. „Смятаме, че в бъдеще ще се наложи да обърнем особено внимание на това как културните ценности влияят на употребата на спиртни напитки“, обяснява Ричард Инмън, който е част от екипа от британски и португалски психолози, работили по темата.

Традициите, свързани с употребата на алкохол, са от най-ярките и отличителни черти на всеки народ и култура по земята и точно различията в тях са една от причините в някои страни, като Русия, Литва и Финландия, например, жителите да пият повече в сравнение с останалите народи. Пример за вторите са индуси, израилтяни и индонезийци, които почти не близват алкохол.

Освен културните различия за прекомерната употреба на спиртни напитки е възможно да оказва влияние още и разликата в структурата на гените, свързана с разграждането на алкохола в организма. Учените все още не са разбрали кой е факторът, който има основна роля за това, което води до ожесточени спорове и дискусии между културолози и генетици.

Инмън и колегите му от португалския университет са разкрили необичайната връзка между културата, манталитета и честотата на алкохолизма в различни страни, провеждайки серия от необичайни социални анкети в 74 държави.
Два са основните въпроси, от които се интересуват учените по време на анкетирането. На първо място кои културни ценности са най-важни за хората от съответната страна, а на второ колко алкохол консумират. Чрез комбиниране и съпоставки на получените резултати британските и португалски психолози проверили дали определени черти от манталитета влияят на честотата на употреба на алкохол.

Оказва се, че подобна връзка съществува в действителност. Народите, чиито представители ценят високо свободата на личността, употребяват много повече спиртни напитки, отколкото членовете на авторитарни култури, за които са особено характерни колективните ценности. С други думи, народите, които ценят реда и йерархията повече от автономията и хармонията, пият много по-малко.

Любопитно е и това, че различните особености на манталитета оказват различно влияние върху поведението на мъжете и жените. Например, високото ниво на автономност, хармония и егалитаризъм* се свързва и с повишената възможност за алкохолизъм сред мъжете, но по никакъв начин не засягат жените. От друга страна колективистичните* ценности принуждават дамите да пият по-малко, но не оказват въздействие върху представителите на силния пол.

Тези фактори е важно да бъдат взети под внимание при създаването на стратегии за борба с алкохолизма в световен мащаб, убедени са специалистите от екипа, осъществил проучването. Те допълват, че е нужно усилията да бъдат съсредоточени в страните, където манталитетът е най-уязвим по отношение въздействието на алкохола.

*Егалитаризмът е социална философия, която защитава премахването на икономическите неравенства между хората или концепцията за общество с равни възможности на членовете му до управлението и материалните блага.

*Колективистични са културите, които поставят груповия интерес над интереса на отделната личност.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: ria.ru

Снимка: www.alltreatment.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлСпортНовиниЛюбопитноСнимкиПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ИсторияЗдравни проблемиАнкетиЛеченияБотаникаТестовеДиетиРецептиНаправления в медицината