Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Физическите упражнения успешно борят алкохолизма

Физическите упражнения успешно борят алкохолизма

Физическите упражнения успешно борят алкохолизма  - изображение

Международно изследване доказва, че фитнесът, изобщо физическите упражнения, могат да помогнат на алкохолно зависимите хора да се откажат от пристрастяването си. Дори не е необходимо да пият някакви лекарства, за да им помогнат в борбата с алкохолизма.

Зависимите не спазват никакви режими. Те могат да легнат твърде рано или твърде късно, понякога не спят цяла нощ, не се хранят редовно, всичко е подчинено на приема на алкохол. Това води до разбиване на вродения биологичен часовник, до настъпването на кризи, които се потушават с още литри и така става омагьосан кръг, пише Обекти.бг.

Проучването на биолога проф. Дейвид Глас от университета „Кент Стейт“ показва, че хората, които са с разстроен денонощен режим поради някаква причина, са по-склонни да залитнат към бутилката. Опитите с животни обаче доказали, че упражненията са по-ефективни от лекарствата при борбата със зависимостта. Те били карани да въртят колело и резултатът бил подобряване на работата на мозъка, на биологичния часовник и станали по-стабилни емоционално. Физическата активност регулирала денонощните ритми на организма, а спирането й подтиквало отново към зависимостта.

Изводът на учените е, че пиенето и доброволният фитнес влияят по еднакъв начин на мозъка. Ефектът и от двете дейности е подобен – отделя се хормонът на удоволствието допамин, който се явява един вид награда, която тялото дава след вкусна храна, добър секс или някакъв вид наркотик. Което означава, че едното може да замести другото, т.е. физическите упражнения успешно могат да заменят алкохола.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: therenegadepharmacist.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлтернативна медицинаНовиниХранене при...Здравни съветиЗдравни проблемиАнкетиПсихологияЛюбопитноЛеченияСнимкиСоциални грижиИсторияЛайфстайлБотаникаТестовеНормативни актовеОрганизацииСпорт и туризъмСпортВидеоПроизводители