Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Разкриха реалния механизъм за превръщането в зомби

Разкриха реалния механизъм за превръщането в зомби

Разкриха реалния механизъм за превръщането в зомби - изображение

Паразитни гъби превръщат мравките в зомбита като поемат контрола върху поведението им и разпространяват спори, изясниха учени от Университета във Флорида.

Изследването показва, че гъбите от рода кордицепс заразяват мравките и те напускат своите гнезда. Пролазват по растения като испански мъх или бор, където умират. От главата им расте плодното тяло на гъбата, която разпространява спорите си на дълги разстояния и в същото време успява да улови нервната система на новите насекоми.

Учените са анализирали гени от гъбични култури, които са в хранителна среда. В началото при постоянна светлина в продължение на 48 часа, а по-късно за пет дни при 24-часов дневен цикъл. Оказва се, че в организма на гъбите настъпват циклични промени в концентрацията на транскрипционните фактори. Става дума за молекули, които контролират активността на ДНК, а съдържанието им достига връх при дневна светлина. В същото време опитите показват, че през нощта се повишава количеството на различни ферменти, токсини и малко количество биологично активни компоненти.

Всичко това води до извода, че влиянието на кордицепса върху тялото на жертвата се определя от времето през деня, което прави заразената мравка зависима от биологическия часовник на гъбата.

Учените планират тепърва да изяснят как точно фактът, че паразитът улавя циркадните ритми на насекомото, му позволява да манипулира жертвите си.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: lenta.ru

Снимки: shawglobalnews.files.wordpress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНормативни актовеЛайфстайлЛюбопитноИсторияЗдравни съветиПсихологияНовиниСпортЛеченияХранене при...ОрганизацииАлт. медицинаСпециалистиВидеоБотаникаКлинични пътекиСоциални грижиФизиологияИзследвания