Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Учени откриха видове мравки, които произвеждат естествени антибиотици

Учени откриха видове мравки, които произвеждат естествени антибиотици

Учени откриха видове мравки, които произвеждат естествени антибиотици - изображение

Сравнително ново изследване посочва видове мравки, които използват мощни антимикробни агенти и учените могат да извлекат от тях вещества за направата на антибиотици, които да се прилагат при лечението на хора.

Разработката показва, че 40% от проучените видове мравки не произвеждат антибиотици. Но някои от трудолюбивите насекоми могат да бъдат бъдещ източник на нови лекарства за борба с човешките заболявания.

Един от видовете, който специалистите разучили, бил мравката крадец (Solenopsis molesta). Тя има най-мощния антибиотичен ефект от видовете, които изследвали. Те достигнали до този резултат, след като анализирали антимикробните свойства, свързани с 20 вида мравки. Учените го направили с помощта на разтворител, за да отстранят всички вещества от повърхността на мравчените тела. След това полученият разтвор бил внедрен в бактериална суспензия. Последвало сравняване на растежа на бактериите от нея с растежа на микроорганизмите в контролна група.

Ако бактериите в суспензията, съдържаща мравчения разтвор, са нараснали по-малко от тези в контролната група, това означава, че антимикробният агент действа. Например в този със съставки от мравка крадец не е установен бактериален растеж.

Изследователите открили, че в 12 от 20-те вида насекоми има някакво антимикробно вещество върху техните екзоскелети. В 8 от видовете такова не е установено изобщо или агентите върху техните екзоскелети не са били ефективни срещу бактериите, използвани в проучването.

Резултатите водят до изводите, че много видове мравки са намерили алтернативни начини за предотвратяване на инфекции, които не разчитат на антимикробни химикали по думите на Клинт Пеник, професор в Държавния университет в Аризона и автор на проучването.

Изследването е първа стъпка в проучването на антибиотичните възможности на мравките. Учените са използвали само един бактериален агент в тестовете си, което означава, че не е ясно как всеки вид би се справил с други вредни микроорганизми. Но това предстои и е задача, която специалистите си поставят за разрешаване в бъдещето.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: ncsu.edu
Снимка: tapatalk.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноИсторияЛеченияСнимкиХранене при...Алт. медицинаВидеоТестовеБотаника