Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Ревматоидните и кожни заболявания се активират през студените месеци

Ревматоидните и кожни заболявания се активират през студените месеци

Ревматоидните и кожни заболявания се активират през студените месеци  - изображение

Ако през топлия сезон благотворното слънце, разнообразието от плодове и зеленчуци и по-честото откъсване от забързаното ежедневие ни накараха да забравим за момент хроничните си заболявания, то с настъпването на зимата те отново ни напомнят за себе си.

През студените месеци отново се обострят ставните болести, алергиите и редица други заболявания. Хората, страдащи от псориазис, трябва да са особено внимателни, тъй като студеното време може да активира тяхното състояние. Същото важи и за астматиците, защото дробовете им са уязвими от широк спектър дразнители, сред които и хладния въздух. Респираторните инфекции, които преобладават през есенно-зимния сезон, също са потенциален риск за болните от астма.

За съжаление лошото време влошава състоянието на страдащите от ревматоидни заболявания. Болката, подуването, нарушеното движение в ставите се усещат още по-осезателно в студеното време.
Характерно за есенните и зимни месеци е така нареченото сезонно афективно разстройство, което се определя като вид депресия. При някои хора то се изразява в летаргия, умора, лоша концентрация и раздразнителност. Силно се нарушава способността за спазване на работните навици, ако не се приложи лечение.

Смяната на сезоните провокира алергиите. През есента също има растения, които могат да предизвикат неприятни симптоми като кихане, хрема и сълзене на очите. Нарастващата влажност също обостря състоянието, а появата на мухъл и плесени го утежнява още повече.

Автор: Ирина Тенева
Снимка: pixabay.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНовиниХранене при...ЛайфстайлСпортАлт. медицинаАнкетиРецептиБотаникаДиетиИсторияВидеоЗдравни проблемиОрганизацииСпециалистиКлинични пътекиЛечения