Редовната консумация на гъби понижава риска от рак на простатата

Съществува връзка между редовната консумация на гъби и понижения риск от рак на простатата според дългосрочно проучване на учени от Университета “Тохоку” в Япония. Откритията на японските изследователи са публикувани на 4 септември 2019 г. в списанието „International Journal of Cancer”.
Ракът на простатата е една от най-често срещаните форми на раково заболяване, засягаща мъжете, с над 1,2 милиона нови случая, диагностицирани по целия свят само през 2018 година. Рискът от развитие на този вид рак постепенно нараства с напредването на възрастта.
Ползата от гъбите за намаляване на риска от рак на простатата
„Изследвания, включващи експерименти, проведени върху живи организми, показват, че гъбите имат потенциал да предотвратят рак на простатата.“, казва Шу Джан, асистент по епидемиология в Катедрата по здравна информатика и обществено здраве към Университета “Тохоку”.
По време на проучването изследователите наблюдават две групи, състоящи се от общо 36 499 мъже. Участниците са на възраст между 40 и 79 години и с постоянно пребиваване в Мияги и Осака, Япония. Продължителността на проследяването на мъжете от Мияги е 24,5 години, а на участниците от Осака - 13 години.
За целите на проучването доброволците са помолени да попълнят въпросник, свързан с техния начин на живот, включващ сведения за консумацията на гъби и друга храна, физическата активност, лошите навици като тютюнопушене и пиене, както и да предоставят информация за своето образование, семейна и медицинска история.
По време на периода на проследяване са диагностицирани 1204 случая на рак на простатата, което се равнява на 3,3% от общия брой на участниците.
Дългосрочното проследяване разкрива, че редовната консумация на гъби ефективно намалява риска от рак на простатата и е особено значима при мъже над 50 години и при тези, чиято диета се състои предимно от месо и млечни продукти. Авторите смятат, че това може да се дължи на факта, че раковото заболяване се среща много по-рядко при по-младите мъже.
Констатациите показват, че участниците, които консумират гъби веднъж или два пъти седмично, имат 8% по-нисък риск от развитие на рак на простатата в сравнение с тези, които ядат гъби по-рядко. Интересното е, че при мъжете, които ядат гъби три или повече пъти седмично, рискът намалява със 17%. Друг любопитен факт, констатиран по време на проучването, е, че връзката се поддържа, независимо от приема на други зеленчуци и плодове от участниците, както и от количеството консумирани месо и млечни продукти.
На какво се дължи благоприятният ефект на гъбите?
Констатациите не могат да докажат причината и следствието, но според учените гъбите са добър източник на витамини, минерали и антиоксиданти, особено L-ерготионеин (антиоксидант), за който се смята, че смекчава окислителния стрес, клетъчния дисбаланс в резултат на неправилния избор на диета и начин на живот и излагането на токсини от околната среда, които могат да доведат до хронично възпаление, често отговорно за развитието на ракови заболявания. Най-високи концентрации на антиоксиданта има в гъбата шийтаке, кладницата, гъбата майтаке и ветрогоновата гъба.
Като цяло авторите заключават, че обичайният прием на гъби може да помогне за намаляване на риска от рак на простатата. За потвърждаване на тази връзка обаче са необходими допълнителни проучвания при други популации и условия.
medicalxpress.com, health.harvard.edu, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВАКУУМ ТЕРАПИЯ REHABI PENILE VACUUM TRAINER
Безплатна доставка за България!ТЕСТ ЗА ФУНКЦИЯ НА ПРОСТАТАТА * 1 ADVENT LIFE
Нов ПРОМООРГАНИЧЕН ВИТАМИН D капсули 400 IU * 60 VIRIDIAN
КОРЕАВИТА ЛЪВСКА ГРИВА капсули 330 мг. * 90
МИКО ВЕДЖИ прах 400 гр. DXN
Безплатна доставка за България!ХЕРИЦИУМ капсули * 60 DOCTOR NATURE
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Рак на простатата
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Мужик корен
- Обикновена смръчкула
- Простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA)
- Д-р Александър Боцевски: Всеки месец при мен идва мъж за профилактика, а откривам рак на простатата
- Теснолистна върбовка, Иван чай, Огнена трева
- Ядливите гъби също могат да бъдат опасни за здравето
- Сметанови броколи с гъби и пармезан
- Домашен уринарен тест открива с точност рак на простатата
Коментари към Редовната консумация на гъби понижава риска от рак на простатата