Редовната консумация на ягоди може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер

В проучване, публикувано в „Current Developments in Nutrition“, изследователи от Университета „Ръш“ установяват, че възрастните хора, които консумират редовно ягоди, са по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер.
Изследователите стигат до това заключение, след като в продължение на шест години проследяват здравословното състояние на 924 души в пенсионна възраст. Проведеното проучване е част от Проекта за памет и стареене на Университета „Ръш“.
За да се изследва правилно връзката между консумацията на ягоди и болестта на Алцхаймер, участниците, които в началото на проучването нямат симптоми на неврологичното заболяване, имат задачата да попълват въпросник за честотата на хранене, както и да предоставят годишни неврологични оценки. Оценките се основават на структуриран клиничен преглед и стандартизирани диагностични критерии на Националния институт по неврологични и комуникативни разстройства и инсулт.
Връзката между редовния прием на ягоди и болестта на Алцхаймер е анализирана с помощта на пропорционални модели на опасност, които след това са коригирани според възрастта, пола, образованието, физическата активност, приема на плодове и участието в познавателни дейности.
Въз основа на откритията изследователите отбелязват, че 679 участници не развиват неврологичното заболяване в продължение на шест години. Според тях това се дължи на редовната консумация на ягоди, които са богати на ценни съединения, притежаващи антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Според учените конкретните съединения, които подобряват функцията на мозъчните неврони и намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер, са витамин С, антоцианини и флавоноиди.
Констатациите от настоящото проучване потвърждават резултатите от експеримент, проведен през 2017 г., който разкрива, че флавоноидите могат да предотвратят развитието на невродегенеративни заболявания, свързани с процеса на стареене.
naturalnews.com, medicalxpress.com
-
Животът в беден квартал повишава риска от болестта на Алцхаймер
-
Амилоидозата – един от факторите за развитие на болестите на Алцхаймер и Паркинсон
-
Кристали, синтезирани на базата на органично съединение, правят възможно лечението на Алцхаймер, Паркинсон и шизофрения
-
И канелата защитава сивото вещество
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
БИОХЕРБА ТИБЕТСКИ КАПКИ НА ЖИВОТА тинктура 100 мл
ГАРДЪН ОФ ЛАЙФ СУРОВ ПРОБИОТИК КОЛОН КЕЪР капсули * 30
Безплатна доставка за България!ГРИЙН БЕАР БЮТИ СМУТИ ЯГОДА 300 г
ЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ GREAT PARTEA WINTER 18 ВИДА * 5
ДАБЪЛ УУД ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ капсули * 180
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Животът в беден квартал повишава риска от болестта на Алцхаймер
- Алтернативно лечение на болест на Паркинсон
- Бял трън, Мариански трън, Петнист бял трън
- Ягода, Градинска ягода
- Аптека "Еова", с. Ягода
- Горска ягода, Дива ягода, Зуница, Звоница, Пламеница, Плюскавица, Плашунка
- Австралия одобри лекарство за ранен стадий на болестта на Алцхаймер
- Халюцинации при деменция — как да реагираме
- Кои са най-обещаващите лекарства за болестта на Алцхаймер
- Създадоха тест, който открива признаци на Алцхаймер до 10 години по-рано
Коментари към Редовната консумация на ягоди може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер