Редовната консумация на ягоди може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер
В проучване, публикувано в „Current Developments in Nutrition“, изследователи от Университета „Ръш“ установяват, че възрастните хора, които консумират редовно ягоди, са по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер.
Изследователите стигат до това заключение, след като в продължение на шест години проследяват здравословното състояние на 924 души в пенсионна възраст. Проведеното проучване е част от Проекта за памет и стареене на Университета „Ръш“.
За да се изследва правилно връзката между консумацията на ягоди и болестта на Алцхаймер, участниците, които в началото на проучването нямат симптоми на неврологичното заболяване, имат задачата да попълват въпросник за честотата на хранене, както и да предоставят годишни неврологични оценки. Оценките се основават на структуриран клиничен преглед и стандартизирани диагностични критерии на Националния институт по неврологични и комуникативни разстройства и инсулт.
Връзката между редовния прием на ягоди и болестта на Алцхаймер е анализирана с помощта на пропорционални модели на опасност, които след това са коригирани според възрастта, пола, образованието, физическата активност, приема на плодове и участието в познавателни дейности.
Въз основа на откритията изследователите отбелязват, че 679 участници не развиват неврологичното заболяване в продължение на шест години. Според тях това се дължи на редовната консумация на ягоди, които са богати на ценни съединения, притежаващи антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Според учените конкретните съединения, които подобряват функцията на мозъчните неврони и намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер, са витамин С, антоцианини и флавоноиди.
Констатациите от настоящото проучване потвърждават резултатите от експеримент, проведен през 2017 г., който разкрива, че флавоноидите могат да предотвратят развитието на невродегенеративни заболявания, свързани с процеса на стареене.
naturalnews.com, medicalxpress.com
-
Рискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяване
-
Лекарство за глаукома забавя развитието на Алцхаймер
-
Кристали, синтезирани на базата на органично съединение, правят възможно лечението на Алцхаймер, Паркинсон и шизофрения
-
Виртуален тест открива първите признаци на болестта на Алцхаймер
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
ШАМПОАН С АРОМАТ НА ЯГОДА КРЯ - КРЯ (ПА - ПА) 170 мл
МИКС ЗА ПУДИНГ С ЯГОДА И БОРОВИНКА 50 г ЗДРАВНИЦА
ЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ GREAT PARTEA BLUE 18 ВИДА * 5
БИОФОРМ НЕФРО КОМПЛЕКС С АРОМАТ НА ЯГОДА прах 150 г
НИВЕА БАЛСАМ ЗА УСТНИ STRAWBERRY SHINE 4.8 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- AI инструмент определя с точност тежестта и вида на деменцията
- Алтернативно лечение на болест на Паркинсон
- Халюцинации при деменция — как да реагираме
- Бял трън, Мариански трън, Петнист бял трън
- Невинаги е Алцхаймер: Какво причинява загуба на памет
- Хормонът иризин забавя натрупването на опасни протеини в мозъка на хора с Алцхаймер
- Фелинотерапия или как котките ни лекуват
- Как да се предпазите от болест на Алцхаймер и деменция
- Рискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяване
- Лекарство за глаукома забавя развитието на Алцхаймер
Коментари към Редовната консумация на ягоди може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер