Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Риби помогнаха на учени да разкрият как може да бъде излекувана дископатията

Риби помогнаха на учени да разкрият как може да бъде излекувана дископатията

Риби помогнаха на учени да разкрият как може да бъде излекувана дископатията - изображение

Риби зебра удивиха американски учени с начина, по който възстановяват от увреждания гръбначния си стълб. Специалистите смятат, че могат да приложат механизма и при хора с дископатия, например, и изобщо с нарушения в междупрешленните дискове.

Между прешлените както при рибите, така и при хората има клетъчни органели, които се намират в течност – вакуоли. Самите те са поместени в хрущялна структура, наречена нотохорда. Тя е налична у някои видове, когато са в ембрионен стадий, но после изчезва. Този факт според специалистите е отговорен за настъпването на увреждания на междупрешленните дискове у хората и в частност за появата на дископатията.

Специалистите от университета „Дюк“ в Северна Каролина променили гените на риби зебра и тъй като ембрионите им са прозрачни, те можели да забележат нарушенията в гръбначния им стълб, дължащи се на изчезването на вакуоли. Оприличили унищожаването им с пукането на балон – вакуолите се разкъсват и течността от тях излиза. Часове по-късно епителни клетки възстановяват от останките нова вакуола, пише БТА.

Учените са на мнение, че механизмът за възстановяване, открит у рибите зебра, го има и в началното развитие на човека, но след това се губи. Наблюдавайки рибите, изследователите искат да създадат метод, който да възстановява тъканите в пространството около дисковете.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: neurochirurgiaitalia.it

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЛайфстайлАлтернативна медицинаЗдравни съветиБотаника