Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Рискът от деменция е по-голям при болните от лупус

Рискът от деменция е по-голям при болните от лупус

Рискът от деменция е по-голям при болните от лупус - изображение

Ново изследване твърди, че съществува двоен риск страдащите от лупус да развият деменция. Изследователите предупреждават, че при пациентите от всички възрасти, които са с автоимунното заболяване, има такава опасност. Съветът им е лекарите да наблюдават болните за ранни признаци на нарушаване на паметта и когнитивните функции.

Израелски учени са проучили медицинските досиета на над 7000 души и въз основа на данните в тях открили, че деменцията се среща по-често при пациенти с лупус, отколкото при пациенти без това заболяване.

Страдащите от автоимунната болест се оплакват от така наречената „лупусна мъгла“, която се изразява в затруднено концентриране, запомняне на факти и трудно изразяване. Към тях могат да се прибавят тревожност и депресия, което е сигнал за възпаляване на лупуса. Симптомите приличат на тези, които изпитват страдащите от деменция и болестта на Алцхаймер.

Проучването на израелските специалисти показва, че дори и пациентите, които нямат невропсихиатричната форма на лупус, са изложени на по-голям риск от развиването на деменция.

Близо 80 на сто от болните от автоимунното заболяване се лекуват с кортикостероиди. Те им помагат да овладеят възпалението, но имат много странични ефекти. Част от тях са променливо тегло, загуба на памет, когнитивни увреждания.

За съжаление, по думите на авторите на изследването, за момента няма безопасни лечения нито за лупуса, нито за когнитивните затруднения. Липсата на трайни решения при автоимунното заболяване е в ущърб на пациентите, които често са в млада възраст.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: cloudfront.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаНовиниПатологияЛеченияЗдравни съветиИзследванияХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиИсторияБотаника