Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Ръстът може да е рисков фактор за развитието на разширени вени

Ръстът може да е рисков фактор за развитието на разширени вени

Ръстът може да е рисков фактор за развитието на разширени вени - изображение

Според американски учени ръстът на човек е пряко свързан с появата на разширени вени. Твърдението е на изследователи от Медицинския факултет на университета в Станфорд, които проучили гените на повече от 400 000 души.

По думите на доктора по хирургия и сърдечносъдова медицина Никълъс Лийпър гените, които определят височината на даден индивид, могат да бъдат в основата на връзката между ръста и разширените вени. Тяхното анализиране може да предостави информация за лечението на състоянието.

В същото време учените идентифицирали 30 гена, които са свързани с варикозните вени и със силна генетична корелация с дълбока венозна тромбоза. Всъщност малко се знае за биологията на самото състояние, макар че то е широко разпространено. Няма медицинска терапия, която да предотврати или да възвърне предишното положение преди появата на варикозните вени.

Разширените вени се появяват точно под кожата и обикновено на краката. Въпреки че често състоянието се определя като козметично неудобство, то може да причини болки и е свързано с по-сериозни странични ефекти като дълбоката венозна тромбоза, която се получава при образуването на кръвни съсиреци в една или повече от дълбоките вени в тялото.

Лечението се ограничава предимно до хирургични интервенции и по тази причина изследователите се надяват откриването на гени, които имат отношение към заболяването, да помогне за създаването на нови терапии.

Изследователите използвали данни от UK Biobank – дългосрочно проучване и генетично хранилище, което съдържа геномна информация за близо 500 000 души. Те използвали комбинация от епидемиологични методи и машинно-учебен алгоритъм при 413 519 участници. Търсели генетични маркери, използвайки асоциативни проучвания сред 337 536 участници, от които 9577 имали варикозно венозно заболяване. Изследването потвърдило, че известните рискови фактори като възраст, женски пол, свръхтегло или бременност, както и анамнеза за дълбока венозна тромбоза са свързани с разширените вени.

Освен това опасни предпоставки създават и оперативните намеси по краката, фамилната обремененост, липсата на движение, тютюнопушенето и хормоналната терапия. Учените коментират, че връзката, която открили между височината на човек и състоянието, била доста неочаквана.

Използвайки метода за изследване на вариациите на ДНК чрез асоциирани проучвания, специалистите успели да идентифицират 30-те области на генома, свързани с разширените вени. Изследователите включили и друг метод в своята работа – машинно-учебен алгоритъм, вид изкуствен интелект, чрез който искали да открият неизвестни до този момент рискови фактори. В алгоритъма били вкарани 2716 показателя за варикозни вени. Така ръстът се появил като изненадващ фактор, но заедно с него на преден план излязло и „измерването" на състоянието на организма чрез биоимпедансен ток. Специалистите установили, че този вид измерване е силен инструмент за прогнозиране на разширени вени.

Когато ръстът възникнал като възможен рисков фактор, учените направили допълнителни тестове, за да проверят дали той е действителна причина за заболяването. „Нашите резултати твърдят, че височината на човек е причина, не само свързващ фактор, основен механизъм, водещ до разширени вени“, казва Ерик Ингелсон, един от авторите на изследването.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: nsdaesthetics.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлХранене при...НовиниСпортЗдравни проблемиФизиологияБотаникаВидеоКлинични пътекиЛеченияСпециалистиИстория