Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Рядък синдром предизвиква разболяване след еякулация при мъжете

Рядък синдром предизвиква разболяване след еякулация при мъжете

Рядък синдром предизвиква разболяване след еякулация при мъжете - изображение

Сред медицинската общност все още няма еднозначен отговор какво провокира едно рядко и хронично разстройство сред мъжете. То е наречено синдром на посторгазменото заболяване и се характеризира с грипоподобни и алергични симптоми след еякулация. Разгледано е в статия в сп. Journal of Sexual Medicine.

При него се наблюдават умора, слабост в мускулите, изпотяване, промени в настроението, концентрацията и паметта, както и запушване и секрети от носа, сърбеж в очите. При всеки потърпевш комбинацията, продължителността и интензивността на симптомите са различни, но остават относително последователни.

Проявите на неразположението започват минути или часове след изхвърлянето на спермата и изчезват сами след 3 до 7 дни. Интересното е, че няма значение дали мъжът е бил с партньор, мастурбирал е или еякулацията е била спонтанна по време на сън.

Съществува първичен синдром на посторгазменото заболяване и вторичен. При първичния симптомите се появяват, когато мъжът за първи път изпита оргазъм и настъпи еякулация. Вторичният се развива на по-късен етап от живота. За да се говори за наличие на подобно разстройство, признаците трябва да се появят веднага или почти веднага след изпразване в 90% от случаите.

Специалисти са открили връзка между преждевременната еякулация и синдрома. В проучване, проведено сред 45 холандци, страдащи от него, 56% от тях споделят, че имат този проблем.

Синдромът на посторгазменото заболяване е споменат за първи път през 2002 г. и до момента в медицинската литература са описани само 50 такива случая. Предполага се, че те са повече, защото често не се диагностицира, мъжете не са наясно за неговото съществуване или им е неудобно да споделят пред своите лекари за проблема си.

Доскоро се смяташе, че неразположението засяга само господата, но вече има описан такъв случай и с една жена.

Все още не е изяснена причината за появата на синдрома. Една от теориите е, че пациентите са алергични към собствената си сперма и конкретно вещество в нея провокира организма им да реагира по този начин. Друга теория гласи, че химически дисбаланс в мозъка е виновен за състоянието им и тялото изпада в нещо като абстиненция. Оргазмът предизвиква консумирането на по-големи количества ендогенни опиотиди (произвеждани от самия организъм „опиати“), което предизвиква опиотидно оттегляне.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: nydailynews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни проблемиФизиологияТестовеАлт. медицинаБотаникаНовиниИсторияДиетиЛайфстайлПсихологияНормативни актовеЗдравни съветиСнимкиОрганизацииИнтервютаКлинични пътекиХранене при...Социални грижиСпециалистиЛеченияНаправления в медицинатаИзследванияЗаведенияАнкети