Начало Здравна медиа Любопитно Психология Самоиронията е показател за по-добро психическо състояние

Самоиронията е показател за по-добро психическо състояние

Самоиронията е показател за по-добро психическо състояние - изображение

Ако често прибягвате до самоирония, значи сте в добро психическо състояние. До такъв извод са достигнали испански учени в свое проучване. Обикновено хората смятат за несигурен в себе си този, който се шегува за своя сметка. Но проучването на специалистите от Центъра за изследване на мозъка и поведението към Университета в Гранада показва, че участниците, които демонстрират това качество, имат по-високи нива на щастие и самоувереност.

Изследователите решили да проучат различни видове хумор, за да определят дали комедийната черта у човек помага за справянето с гнева. За тази цел те наблюдавали 1068 участници, които били на възраст между 18 и 65 г. Специалистите анализирали техния тип шегобийство като използвали испанската версия на въпросник за хумора, създаден през 2003 г. от Патриша Дорис и Род Мартин.

За разлика от първоначалните очаквания, че самоиронията е показател за отрицателно отношение към собствената личност, се оказало, че тя е признак за високи резултати в психологическото състояние относно щастието и в по-малка степен в общителността.

Откритията на учените илюстрират как други форми на хумора са особено полезни в различни контексти. Когато включваме разказването на шеги, които повечето хора биха определили като забавни, това укрепва социалните отношения. Прибягването до самоирония позволява да се преодоляват неприятни ситуации и да се намери смешното и светлия лъч при всяко обстоятелство.

Въпреки предимствата, които дава надсмиването над себе си, то може да е показателно и за потискан гняв.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: independent.co.uk
Снимка: absoluteconfidence.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияСнимкиЛайфстайлСоциални грижиРецептиЗдравни съветиИсторияНовиниАлт. медицинаХранене при...СпециалистиОрганизацииСпортТестовеНормативни актовеЗаведенияИнтервютаЛеченияОбразованиеБотаника