Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Отслабване и спорт Сгответе с Боби: Лазаня Болонезе

Сгответе с Боби: Лазаня Болонезе

от 17 март 2011г., обновено на 18 март 2011г.
Сгответе с Боби: Лазаня Болонезе - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност
Може да ви прозвучи странно, но има теории, според които лазанята като наименование не е с Италиански/Латински произход, а с Гръцки. Предполага се, че Римляните са заели името на това ястие от гръцката дума "lasana" - гърне за готвене, и са кръстили ястието "Lasagna" на името на съда, в който са го приготвяли. Според друга теория, която дори включва и тестените кори, с които се приготвя лазанята, наименованието идва от гръцкото "laganon" - вид тънко разточено тесто, което се реже на широки ивици. Дори в днешно време в Гърция може да откриете тънки хлебчета наричани "lagana". Всичко това обаче, вярно или не, обяснява единствено името и част от продуктите необходими за приготвянето на лазаня, а като цялостно ястие не мисля, че може да се спори за произхода, а именно - поредната италианска рецепта, популярна в цял свят.

Може да приготвите лазаня по всевъзможни начини. Реално погледнато почти всеки сос, с който приготвяте дори и най-обикновени спагети може да послужи за сготвяне и на една страхотна лазаня. Но преди да се отдадем на разнообразието и импровизирането, искам да ви предложа една класическа, леко изменена от мен, рецепта за лазаня със сос "Болонезе".
Необходими продукти:
- 1 опаковка кори за лазаня;


- 500 гр. свинска или телешка кайма - домашно смляна от истинско месо или "Стара Планина", макар, че се спори по въпроса за качеството на този нов стандарт.
- 2 моркова - около 100 гр.
- 1 малка глава червен лук;
- 50 гр. целина - просто обожавам аромата на целина;
- 100 гр. гъби печурки - не са част от класическата рецепта за "Болонезе", но все пак това е вариация;
- кимион, черен пипер, риган, сол, кориандър - на вкус, за овкусяването на каймата - важното е да се получи ароматно мляно месо, така че може да замените с подправки по ваш вкус и да споделите какво сте използвали;
- 400 гр. цели белени домати - искаше ми се да използвам пресни, но те са вече толкова безвкусни, че реших все пак да ползвам консервирани.

За сос бешамел:
- 300 мл. прясно;
- 50 гр. масло;
- 50 гр. брашно;
- 100 гр. пармезан.


Начин на приготвяне:

Както обикновено започваме с овкусяването на месото, в случая каймата, за да има повече време да поеме ароматите на подправките. През това време нарязваме зеленчуците (лук, целина, моркови, гъбки) на ситни кубчета.

Ако е минало достатъчно време и мляното месо е добре овкусено може да започнем същинското приготвяне. За целта загряваме една тенджерка или по-голям тиган, след което добавяме първо каймата, а след нея и всички зеленчуци, освен доматите. Разбъркваме, така че да се смесят продуктите и техните вкусове и така около 5 минути или докато каймата е променила изцяло цвета си. Сега идва ред и на доматите. Тъй като ще използваме цели може да ги смачкате с ръце докато ги слагате при останалите продукти или да ги поставите и тогава с бъркалката да ги раздробите. Вторият вариант е свързан с по-малко цапане. Така, след като вече всичко е в тенджерата оставяме да поври за не повече от 5 минути, а след това сваляме от котлона и похлупваме.

Приготвили сме вече болонезето, а сега остава да се захванем с бешамела и подреждането на лазанята. В по-малък съд разтопяваме маслото. Когато е напълно разтопено и добре загряло прибавяме брашното и бъркаме интензивно, за да не загори. Когато се смесят хубаво тези два продукта трябва да прибавите прясното мляко и да изключите котлона, но междувременно продължавайте да бъркате интензивно, за да не се получат бучки в соса. Сега идва ред да добавим и пармезана, но само 2/3 от него. Той ще се разтопи и ще се получи хубав кремообразен сос. В случай, че е станал прекалено гъст може да добавите още малко прясно мляко. Целта е да се получи сос, който е малко по-гъст от боза.

Сега остава да съберем всичко в едно. Изберете една подходящата тавичка. Аз лично ползвам керамична такава, която е идеална за това ястие. Горе долу 30/30 см. и дълбока около 10 см. Ако не разполагате с точно такава, то всяка тава, стига да не е кръгла, ще е подходяща. На дъното може да капнете няколко капки зехтин, така че да избегнете евентуално залепване. Първо редим един ред кори, които поливаме с част от болонезето.

Покриваме с кори, които този път заливаме с част от бешамела, поръсваме с останалия пармезан и слагаме малко болонезе. Отново покриваме с кори. Сега следва още един пласт болонезе, кори и завършваме с разливането на цялото останало количество бешамел върху лазанята.

Няма да е необходимо да поръсваме с допълнително пармезан или друго сирене/кашкавал, но по желание може да добавите още малко. Остана да запечем. Загряваме фурната на 200 градуса. Покриваме тавичката с алуминиево фолио и печем в средата на фурната за около 30 минути, след което махаме фолиото, вдигаме градусите на 250 и включваме само на горно печене, за да получим хубав цвят на повърхността. Готово. Оставяме да изстине и сервираме. Тази лазаня е подходяща както за ястие за романтична вечеря така и за лежерно похапване с приятели.

Още по темата:
  • Колкото по-малко се храним, толкова по-дълго живеем Колкото по-малко се храним, толкова по-дълго живеем
  • Препоръчителен хранителен режим при висок холестерол Препоръчителен хранителен режим при висок холестерол
  • Мъжете са по-застрашени от смърт от диабет, защото са по-малко стриктни при следване на режим Мъжете са по-застрашени от смърт от диабет, защото са по-малко стриктни при следване на режим
  • Килограм жито за прераждане на организма Килограм жито за прераждане на организма
2.6/5 5 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЯЖТЕ МРЪСНО - ДЖОШ АКС - ХЕРМЕС
19.95лв.

ЯЖТЕ МРЪСНО - ДЖОШ АКС - ХЕРМЕС

НАН 1 ОПТИПРО 800 г НЕСТЛЕ
49.00лв.

НАН 1 ОПТИПРО 800 г НЕСТЛЕ

ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г
39.00лв.

ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г

ХРАНА, ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ - ОПРА УИНФРИ - ХЕРМЕС
29.95лв.

ХРАНА, ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ - ОПРА УИНФРИ - ХЕРМЕС

ЛЕЧИТЕЛЯТ МЕДИУМ - НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ - АНТЪНИ УИЛЯМ - ХЕРМЕС
19.95лв.

ЛЕЧИТЕЛЯТ МЕДИУМ - НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ - АНТЪНИ УИЛЯМ - ХЕРМЕС

АПТАМИЛ 1 AR 400 г NUTRICIA
34.60лв.

АПТАМИЛ 1 AR 400 г NUTRICIA

Коментари към Сгответе с Боби: Лазаня Болонезе

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Сгответе с Боби: Лазаня Болонезе
    www.framar.bg 
    на 12 July 2025 в 20:21
    Коментирайте "Сгответе с Боби: Лазаня Болонезе"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Отслабване и спорт
  • 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
  • И билките имат странични ефекти
  • Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
  • Лечебен ефект на алкохолните напитки
  • Интуитивно хранене – същност и основни принципи
  • Хранене през тръба
  • Методи за лечение на анорексия
  • ДКЦ 21 - София ЕООД, гр. София
  • Избягване на киселинни храни
  • Див рожков, дърво на Юда, Церцис
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Знаете ли как се правят домашни кори за лазаня?

преди 3790 дни, 7 часа и 31 мин.

Толкова много рецепти за лазаня – какво предлагате?

преди 4237 дни, 4 часа и 32 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 1 дни, 10 часа и 25 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 3 дни, 10 часа и 2 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 8 дни, 8 часа и 22 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 15 дни, 4 часа и 32 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ КОКОС 55 мл

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ ШЕА 55 мл

СИЙСТАРС СОЛИЛУГ ЧЕРНОМОРСКА ЛУГА разтвор 950 мл

АЦЕТА БИО ОРГАНИЧЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН БЕБЕШКИ ЛОСИОН 50 мл

МАНХАЕ ИНТИМА капс.*30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Завръщането на ирисовата диагностика

Коментар на: Стоян от 11 юли 2025г. в 16:54:11

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 15:24:45

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: Tania Nikolova от 11 юли 2025г. в 15:03:39

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ - ХЕФЕ 50 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:39:29

ДОПЕЛХЕРЦ ВИТАЛ ТОНИК 750 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:33:03
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival