Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Сексът предпазва сърцето при мъжете

Сексът предпазва сърцето при мъжете

Сексът предпазва сърцето при мъжете - изображение

За пореден път става ясно, че сексът е изключително полезен за здравето като цяло и за сърцето в частност. В този случай обаче учените подчертават, че сексът укрепва сърцето при мъжете, но не оказва същото действие при жените.

Сексът способства подобряването на кръвообращението и укрепването на сърдечните съдове при мъжете. Това се явява важен метод за профилактика срещу натрупването на хомоцистеин в кръвоносните съдове на силния пол. Нормалният кръвоток и поддържането на нивата на хомоцистеина е много важно за здравето на сърдечносъдовата система.

Учените отдавна са наясно, че редовният секс намалява риска от заболявания на сърцето, но последно изследване демонстрира именно какъв е механизмът за понижаване на нивата на хомоцистеина. Той се явява градивен елемент - вид протеин, които се образува в организма. В добрия случай би трябвало да присъства в малки количества в кръвта. При високи нива на хомоцистеин обаче, който може да бъде провокиран от неправилно хранене например, веществото може да навреди на кръвоносните съдове, снабдяващи сърцето с кръв. Това увеличава риска от животозастрашаващи съсиреци.

Учени от Тайван са наблюдавали здравето на повече от 2 000 мъже и жени на възраст между 20 и 59 години. Анализирани са били кръвни проби, за да се определи нивото на хомоцистеина. След това са съпоставяни резултатите със сексуалната активността на участниците в изследването. Оказало се е, че редовният секс е понижавал нивото на веществото при мъжете, при които кръвообращение е нужно за сексуалната възбудимост и ерекцията. Специалистите обаче подчертават, че подобна връзка при жените не е открита.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Globovisin

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиИсторияХранене при...ФизиологияНовиниАлтернативна медицинаМедицински изследванияСпортОрганизацииЛеченияВидеоБотаникаКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиПсихологияАнкетиЗдравни проблемиНаправления в медицинатаТестовеСоциални грижиРецептиДиетиАнатомия