Силата на минералната вода
Какво да пием?
Можем да пием водата, доставяна ни от водоразпределителните компании, която тече от чешмата. Можем и да я филтрираме. Можем също да купуваме бутилки с необходимата за живота ни течност. Шишето с минерална вода става все по-популярен аксесоар на много хора, особено през пролетно-летния сезон. На пазара се предлагат множество марки, носещи етикети "минерална" или "изворна" вода.
Как да се ориентираме в това разнообразие и как да си подберем най-подходящата течност?
Да разгледаме етикетите. Под минерална най-често ес разбира водата, добивана на дълбочина между 300 и 700 метра. В продължение на десетки хилядолетия природната течност е поемала от скалните породи най-различни минерали. Те варират между 200 и 400 милиграма на литър. За минерална вода, според приетата в България класификация, се смята тази с температура над 20 градуса. Според температурата изворите се делят на студени и горещи, или хипертермални /над 60 градуса/
Изворната вода обикновено се добива на дълбочина до 100 метра. Нейното съдържание на минерали е много по-ниско - рядко надминава 100 милиграма на литър. Ето защо този тип се препоръчва за по-честа употреба и може да се дава и на малки деца. Минералните води са слабо минерализирани, умерено минерализирани, силно минерализирани, разсолни и силно разсолни. Според химичния си състав се делят на сулфидни, радонови, сулфатни, хидрокарбонатни, хлоридни и въглекисели.
На територията на България има повече от 225 извора. Техният общ дебит е над 5000 л/сек. В южната част на страната естествените находища са 148. На север от Стара планина водата се добива с помощта на сонди. Балканът прокарва още една граница. Между Денав и Стара планина са по-разпространени минералните води с по-ниска температура. В този регион най-топлата природна течност извира от Вършец, област Монтана. Нейната температура е 38 градуса. На юг от планинския масив, който разделя страната ни на две, се намират повечето топли източници. В извора край Сапарева баня водата е с температура 104,1 градуса. Това е и най-горещият източник в България и е единственият европейски континентален гейзер. Останалите източници на гореща вода на Стария континент се намират в екзотичната за българите Исландия.
Минералните води в България са предимно средно и силно минерализирани. Те се използват за профилактика и лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, жлъчката, черния дроб, отделителната система, при нарушения в обмяната на веществата, както и при ревматични, неврологични и гинекологични заболявания.
Защо да пием минерална вода?
Минералните води съдържат съставки, които са полезни за по-доброто функциониране на организма. Например калцият подпомага развитието и поддържането на костната система. Заради това се използват различни води с профилактична и терапевтична цел. При ежедневната употреба на различните видове се препоръчва те да се сменят на всеки 2 седмици. Трябва да се сменят не само марките, а също и водите да са с различна степен на минерализация. Тоест, ако в продължение на 15 дни сте пили минерална, е препоръчително да я смените с изворна. Защо обаче е необходима тази промяна? Ако си кажете наум +Щом е промяна, значи е прогрес", ще бъдете абсолютно прави. Има още една причина. Тя е много по-прозаична от човешкото желание за промяна. При пиенето на един вид вода през двуседмичния период в човешкия организъм се натрупват поеманите с нея минерални вещества. Хората са казали "Много хубаво, не е на хубаво" и тялото трябва да се изчисти от натрупаните вещества. Заради това е необходима тази промяна. И в нея трябва да има постоянство.
Какви са предимствата на минералната вода?
Освен лечебните и профилактичните качества тя може да подобри и вкуса на храните и напитките. Разредете своето кафе, чай или си направете айрян с минерална вода и веднага ще усетите разликата. Минералната вода много по-добре утолява жаждата, отколкото другите безалкохолни напитки. Трябва да е със стайна температура, защото студените течности стесняват кръвоносните съдове и изкарват поетите вещества по-бързо от организма. Безалкохолните напитки, дори и да са със стайна температура, съдържат подсладители, които предизвикват повторна жажда. Като стана дума за напитки, не трябва да се пренебрегва и алкохолът. Това е най-лошият вариант за спасяването от жегата. Напитките дори и с ниско алкохолно съдържание са диуретици. Те стимулират бъбреците да работят по-усърдно и да изкарват течностите ,а с тях и минералните соли. Заради това, ако сте поканени на някакво събиране с консумация на алкохол, пийте повече минерална или изворна вода. Това може да ви спести сутрешното главоболие. Нали знаете, че "Чиста водица, мирна главица".
За Framar.bg: списание Здраве
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛА РОШ ТЕРМАЛНА ВОДА СПРЕЙ 300 мл.
ВОДА ЗА УСТА ДЕНТАЛ ПРОТИВ ГИНГИВИТ И ПАРОДОНТИТ 300 мл
ЛА РОШ ТЕРМАЛНА ВОДА СПРЕЙ 150 мл.
МИЛВА РОЗОВА ВОДА 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- И билките имат странични ефекти
- Как психическият стрес може да повлияе на физическото здраве
- Методи за лечение на анорексия
- 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Гласът издава проблемите на тялото
- Витамин К
- Дихателни упражнения
- Ползите от използването на фитнес топки вместо столове
Коментари към Силата на минералната вода