Начало Здравна медиа Любопитно Екология Снежният барс вече е уязвим вид, а не застрашен

Снежният барс вече е уязвим вид, а не застрашен

Снежният барс вече е уязвим вид, а не застрашен  - изображение

Снежният барс, известен още като снежен леопард, е вид хищник от семейство котки. До скоро този вид животни бяха обявени за застрашен вид. От 14 септември тази година Международният съюз за опазване на природата и природните ресурси изключиха животните от списъка на застрашените видове. Те вече имат нов статут на уязвим вид.

Според закона застрашените животни са видове, наброяващи максимум 2 500 екземпляра, които намаляват с повече от 20% за последните две поколения. Към момента обаче в Централна, Южна Азия и Русия живеят около 7 500 снежни барсове.

Тези цифри са успокояващи, но въпреки това дивата котка все още е под заплаха. Природозащитниците предупреждават, че барсовете не се справят добре и срещат доста заплахи, затова от застрашен вид те вече са със статут уязвим вид.

Ръководителят на програмата за защита на снежния леопард в организацията Panthera Том Маккарти заяви пред  BBC News, че снежният леопард все още е изправен пред сериозна заплаха от изчезване в дивата природа. Според него броят на тези животни намалява постепенно, но с по-забавени темпове от преди години.

Барсът е застрашен основно от бракониерството, ловът, намаляването на плячката – диви овце и кози и загубата на местообитания поради изменение на климата. Това постепенно изтласква дивите котки високо в планината.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: thinglink.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноХрани и ястияСнимкиПсихологияАнкетиЗдравни съветиИсторияНовиниАлтернативна медицина