Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Причината за тежък предменструален синдром може да бъде домашната котка

Причината за тежък предменструален синдром може да бъде домашната котка

Причината за тежък предменструален синдром може да бъде домашната котка - изображение

Причината за тежък предменструален синдром може да бъде домашната котка, защото тя може да пренесе паразит, засилващ неприятното месечно състояние при дамите. Това е заключението на специалисти от Juarez University, Мексико.

За някои жени този период протича доста тежко, при определени дами се налага дори ползването на болничен.

Според скорошно проучване жените, страдащи от тежък предменструален синдром могат да са жертва не само на хормонално ниво. Състоянието може да се дължи на паразит в кръвта, пренесен от домашната котка. Това се отнася предимно за жени с екстремни симптоми като депресия и гняв.

Паразитът, който се пренася от домашните котки се казва toxoplasma gondii. Това е малък едноклетъчен паразит, който най-често се среща в котешките изпражнения, както и в сурово месо. По-рано се е считало, че попадането му в организма на човек допринася за засилването на агресия, тревожни състояния и дори симптоми на шизофрения. Сега учени от Мексико са установили, че той е свързан и с екстремните симптоми на ПМС.

Милиони жени в репродуктивна възраст преминават през месечни промени в настроението, подуване и болка в корема в началото на менструацията. Но една на всяка 12-и е изправена пред най-тежката форма на ПМС нарича предменструална дисфория. Тя може да бъде придружена от постоянна депресия, екстремни изблици на гняв, ниско самочувствие и дори мисли за самоубийство. Доскоро се предполагаше, че това състояние е в следствие от сложна комбинация между хормони и генетична уязвимост.

Според проучването на учените от Мексико става ясно, че за част от тези тежки симптоми на ПМС може да бъде виновен домашният любимец – котката. Изводите са на база анализ на кръвни проби на 151 жени, страдащи от предменструална дисфория. В 1/3 от случите тестовете са показали положителни резултати за наличие на паразита toxoplasma gondii.

Снимка: Women's Health

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноХранене при...Здравни съветиАлтернативна медицинаСпециалистиИсторияОрганизацииПсихологияСпортСоциални грижиЛеченияФизиологияКлинични пътекиЛайфстайлБотаникаНормативни актовеМедицински изследванияСнимки